Ženieme sa do neriešiteľnej situácie. Čaká nás humanitárna katastrofa. A môže za to „mamička“ Merkelová, soptí znovu Sulík

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)

    Podľa lídra liberálov nás čakajú v utečeneckej kríze len dve alternatívy. Jednou je, že Nemecko uzavrie svoje hranice a podľa druhej Merkelová prestane byť kancelárkou. Nemecko je totiž krajinou, do ktorej prúdi v rámci Európy suverénne najviac migrantov. Môže za to práve aj „mamička“ Merkelová, ktorú si tak utečenci nazvali, lebo im otvorila náruč. No vďaka tomu pravidelne rozčuľuje europoslanca Sulíka, ktorý na ňu nemá pekné slovo.

    Porušuje, čo sa dá

    Najnovšie Sulík vytiahol tromfy v podobe čísel, ktorými teraz operuje vo svojom komentári na webe Konzervatívneho výberu. „Medzi 5. septembrom, krátko po tom, čo Angela Merkelová mala svoju všeobjímajúcu tlačovku, a 15. októbrom prešlo 40 dní. Za ten čas prišlo do Nemecka 409-tisíc migrantov, viac ako 10-tisíc denne. V priemere,“ vyrátava Sulík. Toto číslo podľa neho prekročilo počet, ktorý je krajina schopná zvládnuť. Veď napríklad do konca augusta požiadalo v Nemecku o azyl 413-tisíc osôb, ale len za mesiac september plus desať dní ich prišlo 409-tisíc.

    Už aj Nemci si uvedomujú, že tých migrantov je akosi priveľa. Negatívnu náladu majú nielen politickí predstavitelia, ale aj občania. Viacerí musia uznať, že Nemecko nie je na takúto vlnu pripravené. „Európa sa rýchlymi krokmi rúti do humanitárnej katastrofy. Politika, ktorú Nemecku naordinovala jeho kancelárka Angela Merkelová, je zničujúca a v rozpore s nemeckou ústavou,“ varuje Sulík, ktorý kancelárke aj minule vyčítal, že okrem porušenia Dublinského dohovoru si veselo porušuje aj nemeckú ústavu. Týka sa to práva na azyl, na ktorý podľa nemeckej ústavy nemá nárok, kto prišiel do Nemecka z inej krajiny EÚ. Skutočnosť, že Merkelová napriek všetkému vo svojej politike pokračuje, je podľa Sulíka pokrytecká. Najmä  pod rúškom solidarity, ku ktorej vyzýva ostatné krajiny, napriek ich nesúhlasu s kvótami, čo je aj prípad Slovenska.

    Čo je vlastne solidarita?

    Podľa lídra liberálov sa tak nikto nemôže čudovať, že Merkelovej majú plné zuby už aj v jej strane CDU či v sesterskej CSU. „Horst Seehofer sa prakticky od začiatku jasne vyjadruje proti solidarite v tomto chaotickom podaní a upozorňuje, že Nemecko nemá na takéto množstvá utečencov kapacity. Zároveň rastie počet poslancov CDU, ktorí vyzývajú Angelu Merkelovú k zmene kurzu,“ poukazuje na to, ako to momentálne u Nemcov v politike vyzerá, Sulík.

    Šéf liberálov vysvetľuje, ako by mala taká solidárnosť vyzerať. Ak žijú v jednej krajine bohatí spolu s chudobnými, je podľa neho normálne, ak je jedna strana solidárna k tej, ktorá sa má horšie. Rozdiel medzi takouto solidaritou a tou, ktorá sa vyžaduje voči utečencom, je podľa neho v tom, že obyvatelia jednej krajiny majú rovnaké pravidlá, zákony či zvyklosti.

    „Budeme hovoriť európskym dôchodcom, že ich dôchodky nestúpnu, zato stúpne DPH, lebo musia byť solidárni s niekým z Pakistanu?“ pýta sa europoslanec. Tu však treba dodať, že kancelárka sa nedávno vyjadrila, že DPH pre utečencov sa zvyšovať nebude a rovnako nevznikne ani niečo ako solidárna daň.

    Predseda SaS  si však aj tak myslí, že v Európe panuje pomýlená predstava o solidarite. Podľa neho sa totiž nedá pomôcť všetkým. Keďže toto Merkelová nepochopila, rútime sa podľa neho do neriešiteľnej situácie a vo finále budú len dve vyššie spomínané alternatívy – uzavretie nemeckých hraníc alebo odchod Merkelovej z postu kancelárky.
     

    Celý komentár Richarda Sulíka si môžete prečítať TU.

    - Reklama -