Utečenci, čítajte. V týchto krajinách vám dajú najviac. Veľké porovnanie európskych sociálnych systémov

    0
    Eurobankovky a mince (Autor: SITA)

    Žiadateľ o azyl má vo Veľkej Británii nárok na týždenný príspevok vo výške 50 eur. Tehotné ženy alebo ženy s deťmi do troch rokov potom môžu získať ešte pár eur navyše. Žena, ktorá sa pripravuje na pôrod, môže dostať jednorazový finančný príspevok vo výške približne 400 eur. Utečenci môžu popritom využiť možnosť ubytovania, ale len zriedka v Londýne či bohatých regiónoch juhovýchodného Anglicka. Keďže v tomto období nesmú pracovať, ich rodiny sa často ocitajú na hranici chudoby. „V porovnaní s rokom 2011 prišlo tento rok do Veľkej Británie aj napriek masovej hystérii o minimálne 76 000 utečencov menej,“ doplnil IBT.

    Nemecko je z pohľadu žiadateľov o azyl jednou z hlavných európskych cieľových destinácií. Kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že utečenci zo Sýrie by mali v Nemecku získať špeciálny status ochrany a nemali by byť repatriovaní do vstupnej krajiny EÚ. „Na rozdiel od Veľkej Británie môžu prisťahovalci začať pracovať už po troch mesiacoch. V priebehu vybavovania ich žiadosti o azyl dostávajú od štátu sociálnu podporu vo výške 330 eur na jednu dospelú osobu,“ uviedol IBT a dodal, že do konca tohto roka počítajú nemecké úrady s príchodom až jedného milióna utečencov.

    Utečenci, ktorí pochádzajú z Blízkeho východu či afrického kontinentu, považujú za takmer ideálne miesto pre život aj Francúzsko. „O status utečenca však musia formálne požiadať ešte predtým, ako sú v súlade so zákonom prijatí na francúzske územie. Až do rozhodnutia úradov o ich žiadosti majú k dispozícii dočasné povolenie a pracovať môžu iba pod podmienkou, že úrady nestihnú vybaviť všetko do deviatich mesiacov od podania žiadosti. Finančný príspevok na jednu osobu, ktorá sa zdržiava v prijímacom centre, predstavuje minimálne 91 eur alebo 718 eur v prípade šesťčlennej rodiny. Ostatní dostanú vyše 340 eur. Na rozdiel od iných krajín majú títo ľudia bezplatný nárok na zdravotnú starostlivosť,“ píše IBT.

    Celý text v si môžete angličtine prečítať TU

    Ako uviedol denník International Business Times, najvyšší podiel žiadateľov o azyl na tisíc obyvateľov má v rámci Európy Švédsko. Zatiaľ čo v celej EÚ je priemer iba 1,2, v tejto škandinávskej krajine ide o číslo 8,4. „V roku 2013 sa Švédsko stalo prvou krajinou v Európe, ktorá stanovila, že všetci sýrski utečenci dostanú trvalý pobyt. Okrem toho ponúka utečencom ubytovanie. Ak si ho niekto zabezpečí sám, dostane mesačný príspevok 37 eur (dospelá osoba bez rodiny) a 89 eur (rodina). V rámci sociálneho benefitu SEK71 potom dostane každý 168 alebo 256 eur mesačne. Švédsko umožňuje utečencom, u ktorých sa predpokladá, že získajú azyl, pracovať hneď od začiatku,“ opisuje IBT.

    Holandsko nedávno oznámilo, že hodlá svoju azylovú politiku sprísniť. V rámci nových opatrení prídu neúspešní žiadatelia o azyl o možnosť získať jedlo a ubytovanie zadarmo. „Ak zároveň nebudú súhlasiť s návratom do ich domovskej krajiny, musia štátom dotované ubytovanie opustiť už do niekoľkých týždňov. V minulosti vláda platila týmto osobám nájom. Teraz budú buď deportovaní, alebo sa o seba budú musieť postarať sami. Mesačný príspevok predstavuje v súčasnej dobe 220 eur. Príspevok pre rodinu s deťmi sa pri úspešnom vybavení žiadosti o azyl môže vyšplhať až na 1 600 eur na mesiac,“ píše IBT.

    V Dánsku, rovnako ako vo Švédsku, síce pôsobia silné protiimigračné strany, ale aj napriek tomu sú neúspešným žiadateľom o azyl poskytované sociálne dávky. Tie sa však znížili o 45 percent na súčasných 891 eur mesačne na dospelú a bezdetnú osobu. Znižovanie dávok prichádza do úvahy v prípade tých jedincov, ktorí sú úradmi označení za nespolupracujúcich. „Sýrski utečenci majú nárok na prechodný pobyt v dĺžke trvania jedného roka. Keď sa situácia v domovskej krajine utečenca zlepší, úrady ho vyzvú, aby sa vrátil. Pokiaľ v danej krajine stále pretrváva vojna, môže požiadať o predĺženie pobytu. Zdravotná starostlivosť je počas tejto doby obmedzená na nutné zákroky,“ uzavrel IBT.

    - Reklama -