Za čo si manažéri VšZP vyslúžili rozprávkové peniaze? Budete prekvapení…

    0
    Marcel Forai, bývalý šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne (Autor: ReproFoto, TA3)

    Podpredseda Siete sa často a intenzívne vŕta v tom, ako to s tým naším zdravotníctvom naozaj je. Bol to on, kto upozornil na podozrivé kšefty už teraz bývalého riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne s jeho 77-ročnou tetou Annou Sučkovou. A takisto upozornil aj na to, koľko Marcel Forai a spol. získali na odmenách.

    Prognóza pre Vaďuru

    Z takej sumy, akú dostávali manažéri a supermanažéri VšZP, sa nejednému aj hlava zatočí. Traja najvyšší predstavitelia poisťovne, Antónia Borovsková, Marcel Forai a Miroslav Vaďura, zarobili len na odmenách v priebehu posledných troch rokov takmer pol milióna eur. Prednedávnom tiež vyšlo najavo, že v poisťovni manažéri pracovali na 100, ba aj na 200 percent. Tí najšikovnejší totiž zastávali dve funkcie, a teda poberali aj dva platy. Napríklad top manažéri, ktorí pôsobia aj ako členovia predstavenstva. Doteraz však chýbali kritériá na odmeňovanie šikovných zamestnancov. Podľa Beblavého je už aj jasné, prečo. „Marcel Forai a jeho kolegovia totiž nemuseli podať mimoriadny výkon. Stačilo, že nič nepokazili. Rovnaké pravidlá platia aj pre nového šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Vaďuru,“ vysvetľuje jednoduchý princíp, ako si „prilepšiť“ Beblavý. Nový šéf VšZP po odídencovi Foraiovi sa tak stále môže tešiť z viac ako slušných príjmov. Zaujímali sme aj o stanovisko ministerstva zdravotníctva. Chceli sme zistiť, či neboli kritériá na vyplácanie takých vysokých odmien nedostatočné a či sa plánujú sprísňovať, resp. či sa budú vyplácať len za mimoriadne výkony. Hovorca Peter Bubla sa však vo svojej odpovedi odvolával na pravidlá schválené predchádzajúcou vládou. „Tieto pravidlá sa týkajú zástupcov štátu v orgánoch všetkých spoločností s majetkovou účasťou štátu, teda nielen VšZP,” napísal nám Bubla.

    Pôda pre Foraia

    Pri priznaní ročných odmien zohráva dôležitú úlohu zisk.  „Na získanie maximálnych odmien v tejto oblasti stačila podľa pravidiel nula, teda nebyť v strate. Takto nastavený ukazovateľ mohol mať logiku v roku 2011, keď bol prvýkrát použitý,“ vysvetľuje Beblavý. Vtedy totiž vykázala poisťovňa po tom, ako ju viedla Zuzana Zvolenská, stratu viac ako 120 miliónov eur. Bolo to za rok 2010. O rok neskôr sa už priepastná strata premenila na zisk vo výške 5 miliónov. „Keď Marcel Forai v roku 2012 nastúpil do funkcie šéfa VŠZP, stačilo jemu a jeho kolegom nič nepokaziť a maximálna odmena bola garantovaná,“ približuje Beblavý príčinu rozprávkových odmien „synovca roka“ a ostatných.

    Len sa viezli

    Ďalším kritériom na vyplácanie odmien bolo dodržanie cieľov výberu poistného. To si manažment dohaduje s rezortom zdravotníctva v obchodno-finančnom pláne. „Opäť na maximálne odmeny netreba mimoriadny výkon ani prekročenie cieľov, stačilo sa len viezť,“ rozhorčil sa Beblavý, ktorý dodal, že to pripomína grécky systém. Do roku 2010 totiž grécki štátni zamestnanci dostávali odmeny aj za to, že prišli načas do práce. Beblavý a spol. majú pre ministerstvo aj manažérov VšZP jasný odkaz: Odmeny by mal byť vyplácané len za mimoriadne výkony, za tie štandardné majú dostať len základný plat.

    Do boja za česť členov predstavenstva sa pred časom pustila aj Všeobecná zdravotná poisťovňa. Uviedla, že pravidlá odmeňovania sú dané uznesením vlády z čias Ivety Radičovej. „V tabuľke odmien, ktorú zverejnil pán poslanec Beblavý, zabudol uviesť, že celú výšku odmeny vyplatenú v roku 2014 po zdanení a odvodoch, venovalo predstavenstvo VšZP na kúpu dvoch prístrojov pre detských pacientov v DFNsP v Bratislave. Pokiaľ ide o mesačné odmeny, tie boli rovnako vyplácané aj za predchádzajúceho vedenia (KDH), rozdiel je len v tom, že vtedy to pánovi poslancovi Beblavému neprekážalo a teraz áno,” odkázala poisťovňa podpredsedovi Siete, ktorý pôvodne patril do stajne SDKÚ. A ak by náhodou niekto pochyboval o správnosti odmien, tak poisťovňa ešte uviedla, že jej vedenie dosiahlo v posledných troch rokoch pozitívny hospodársky výsledok.

    Poisťovňu obhajoval aj hovorca rezortu zdravotníctva. Ako uviedol pre PL.sk, VšZP ako „jediná zdravotná poisťovňa bola maximálne ústretová  k nemocniciam a už od začiatku roka 2015 im opakovane zvýšila platby, aby mohli realizovať zákonnú úpravu, súvisiacu so zvýšenými mzdovými nárokmi na platy lekárov a zdravotníckych pracovníkov,” opísal jeden z viacerých pozitívnych prínosov VšZP.
     

    - Reklama -