Bezradná mamička Angela. Proti jej utečeneckej politike sa búria aj najbližší politickí spojenci. Myslí si komentátor

    0
    Nemecký prezident Joachim Gauck a kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Najmocnejšia žena Európy prežíva v posledných týždňoch ťažké obdobie. Od chvíle, keď otvorila náruč migrantom zo všetkých kútov sveta, pomaly sa jej obrátili chrbtom aj najbližší politickí spojenci.

    „Angela Merkelová väčšinou pôsobí rozhodným dojmom, aj keď okoreneným štipkou plachosti. Je ťažké nepociťovať k nej ľudské sympatie, hoci človek nemusí súhlasiť s jej politikou. Sám som kancelárku zažil vlani naživo na jednej medzinárodnej konferencii. Nedá sa jej uprieť určitá bezprostredná charizma,“ opisuje svoje dojmy z Merkelovej komentátor Lukáš Krivošík.  

    Zvládneme to

    Podľa jeho pozorovaní, v minulotýždňovej talkshow Anne Will, kde sa kancelárka vyjadrovala k utečeneckej kríze, politička vraj pôsobila trochu bezradne. „A to je ešte zdržanlivo vyjadrené. Niektorí diváci na internetových fórach hovorili dokonca o úplnej strate kontaktu s realitou,“ dodal.

    „Angela Merkelová zopakovala svoj slogan ´Wir schaffen das´ (Zvládneme to), no pri odpovediach na zásadné otázky znela občas vyhýbavo. Napríklad, keď sa jej moderátorka spýtala, ako sa Nemecko zmení v dôsledku tohto všetkého,“ opisuje reakcie kancelárky.

    Bavorský premiér flirtuje s Viktorom Orbánom

    Merkelová je už pomaly mesiac kritizovaná aj z vlastných radov. „Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer flirtuje s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, kritizuje dlhodobo Berlín pre neschopnosť zastaviť príval ľudí a zvažuje žalobu voči spolkovej vláde na nemeckom ústavnom súde (podobnosť so slovenským premiérom čisto náhodná),“ píše Krivošík.

    Silou-mocou trvá na svojom

    Autor je presvedčený, že v konečnom dôsledku si za celú nezávideniahodnú situáciu, v ktorej sa politička momentálne nechádza, môže sama. „Stále chce hlavne silou-mocou trvať na ´spravodlivejšom prerozdelení´ utečencov naprieč Európou. Inými slovami, jej prioritou sú kvóty. Na Slovensku si o takejto ´spravodlivosti´ myslíme svoje. A nepochybne aj utečenci, ktorí nemerali dlhú cestu za lepším životom do Nemecka, aby napokon skončili napríklad v Gabčíkove,“ uviedol komentátor.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    - Reklama -