Stranám už veľa času nezostáva. Voľby sa blížia. Ktorým politikom po nich v parlamente odzvoní?

    0
    Budova Národnej rady Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    Práve z SDKÚ-DS pochádzajú podľa portálu Aktuality.sk viacerí adepti, ktorí sa po marcových voľbách do poslaneckých lavíc pravdepodobne neposadia. Medzi nich sa zaradí aj Mikuláš Dzurinda, ktorý sa stal dvakrát premiérom a politicky ho zlomila kauza Gorila. Dzurinda už v minulosti avizoval, že sa stiahne z politického života a do inej strany sa údajne prestúpiť nechystá.

    Do Národnej rady SR sa pravdepodobne už neposadí ani Dzurindov dlhoročný kolega z SDKÚ-DS Ivan Mikloš, s ktorým sú spojené ekonomické reformy. Tie Slovákov dodnes rozdeľujú na tých, ktorí ich vychvaľujú, a tých, ktorí reformy kritizujú. Mikloš ani Dzurinda sa však z politiky úplne nestiahli.
    Obaja sa angažujú ako poradcovia ukrajinskej vlády.

    Ďalším na zozname kandidátov na odchod z parlamentu je znova jeden z členov a súčasný predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý vedie stranu v čase jej najhoršieho politického úpadku. Z SDKÚ-DS odišli takmer všetci dlhoroční členovia okrem Ľudovíta Kaníka. Stranu opustila aj Magda Vášáryová, ktorá sa nepohodla so súčasným vedením a vyhlásila, že sa do volieb na budúci rok nechystá. Do poslaneckých lavíc pravdepodobne nezasadne ani poslanec a niekdajší predseda košickej bunky SDKÚ-DS Viliam Novotný, ktorý je síce v strane Šanca, ale tá nemá veľké šance na volebný úspech.

    Na zoznam desiatich poslancov, ktorým po voľbách pravdepodobne odzvoní, zaradil portál Aktuality.sk aj Juraja Miškova, ktorý najprv pôsobil v SaS a chvíľu zastával aj funkciu ministra hospodárstva, ale nezhodol sa s predsedom strany Richardom Sulíkom, čo viedlo k jeho odchodu. Miškov vedie stranu SKOK!, ktorá však nemá dostatočnú podporu voličov na to, aby sa dostala do parlamentu. Ďalší bývalý saskár Daniel Krajcer, ktorý bol ministrom kultúry, sa do Národnej rady po marcových voľbách asi tiež nevráti, pretože je, rovnako ako Miškov, v strane SKOK!.

     

    - Reklama -