Nechcú obnosené veci, špinia na dlážku, nadávajú nám. Pracovníčky centra pre utečencov situáciu psychicky nezvládajú

    0
    Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

    Fakty o situácii v tomto centre prinieslo české periodikum MF DNES. Pracovníčky chceli, pochopiteľne, ostať v anonymite, keďže informácie o dianí v centre nemožno vynášať. Napriek tomu však prišli s výpoveďou, ktorá opäť neopisuje utečencov v pozitívnom svetle.

    Problém s jedlom aj televíziou

    Nechcú nosiť obnosené šatstvo, potrebu vykonávajú priamo na podlahe a vytvárajú psychický nátlak na zamestnancov. Nepáči sa im totiž, že musia v Česku čakať, kým sa dostanú do zasľúbenej krajiny, do Nemecka. „Je to väzenie, ktoré musia znášať,“ píše redaktorka MF DNES. Situáciu, keď utečenci musia tráviť všetko svoj čas za múrmi zariadenia, si asi ťažko dokážeme predstaviť. Nemôžu ísť von, čo si napokon odnášajú aj tí, ktorí za to nemôžu. Nezriedka dokonca pľujú na policajtov. Svoju nevôľu však vyjadrujú aj pri pomoci, napríklad s ošatením. Obnosené veci totiž podľa svedectiev zamestnankýň nechcú, dožadujú sa nového oblečenie. Údajne sú na to zvyknutí z iných miest, kde okrem šatstva dostávali aj peniaze, aby išli ďalej do Európy. Problematické je to aj s jedlom. Moslimovia môžu jesť len hovädzie mäso, nie bravčové, iné je to zase u Indov. Navyše sú medzi nimi i vegetariáni. Ďalší problém predstavuje sledovanie televízie. Vzhľadom na to, že utečenecká kríza je teraz top témou, na takto zameraný program musia byť pripravení aj migranti. „Keď vidia, čo sa deje, chcú ísť von,“ zdôverila sa jedna zo zamestnankýň.

    Už nevládzu

    Pracovníčky sa sťažujú aj na to, že deti si mýlia podlahu so záchodom a výkaly na chodbe po nich odmietajú upratať ich mamy. Žiadajú to od upratovačiek. Nechýbajú ani nadávky. Situácia v tomto centre je teda skutočne vyhrotená aj kvôli kapacite, ktorá sa zvýšila takmer trojnásobne, z 270 na 700. Toľko utečencov momentálne v zariadení nie je, ale ich počet sa približuje k číslu 500, čo je oproti predchádzajúcim číslam príval práce. Zamestnankyne by preto privítali aj pomoc psychológa. Na toho nárok nemajú, utečenci však áno. „Psychologické služby poskytuje správa utečeneckých zariadení našim klientom, teda utečencom,“ cituje MF DNES Gabrielu Vaňkovú z ministerstva vnútra. Zamestnankyne tvrdia, že už nevládzu, pretože zamestnancov je málo, zariadenie však oponuje, že nových ľudí stále naberajú.

    Majú žltačku aj HIV

    A čo utečenci a choroby? Môžu sa od nich zamestnanci nakaziť? Tvrdia totiž, že v tábore sa vyskytla aj žltačka. Ničím nezvyčajným nie je ani syfilis, kvapavka či HIV. Na druhej strane však dodávajú, že utečenci prechádzajú lekárskou prehliadkou, najprv sú v izolácii a potom ešte putujú do nemocnice v Mladej Boleslavi. Až potom prídu do centra. Akékoľvek obavy z nakazenia sa sú teda neopodstatnené.

    Celý článok o situácii v centre nájdete TU
     

    - Reklama -