Reportéra ParlamentnýchListov do tábora v Bergu nepustili. Čo sa tam vlastne deje? Kto o tom informuje?

    0
    Utečenecký tábor Berg (Autor: Jozef Hübel)

     Utečenci sa v Rakúsku môžu zapájať do pracovných činností, napríklad v oblasti charity a zapojiť sa môžu aj do kultúrnych aktivít. Títo ľudia môžu pracovať v prospech obce a dostanú tri až päť eur na hodinu, zarobiť si však môžu maximálne 120 eur za mesiac. „Práve sme v príprave jazykového kurzu pre týchto utečencov. Spolupracujeme so spolkom v Hainburgu, ktorý pomáha. Za dva týždne, čo sú utečenci v Bergu, nemám informácie o tom, že by nastali nejaké problémy,“ poznamenal starosta. Jeho slová potvrdil aj manažér kempu, ktorý je utečencom k dispozícii, ak by potrebovali ísť napríklad k lekárovi. Okrem neho je v tábore ešte jeden človek, ktorý hovorí po arabsky. Pri starostlivosti o utečencov sa striedajú, aby v kempe stále niekto bol. Starosta Bergu zdôraznil, že utečencom pomohli aj Rakúšania a Slováci, ktorí im doniesli jedlo. Cez deň sa utečenci môžu voľne pohybovať, najneskôr o 24:00 je nočný pokoj. Sami v Bergu aj nakúpia potraviny a potom aj varia. Pre všetky činnosti, ktoré sa týkajú starostlivosti o domácnosť, majú utečenci k dispozícii spoločenskú miestnosť. Počas návštevy v utečeneckom tábore jeden z jeho obyvateľov v nej krájal mäso, ďalší pripravovali jedlo na sporákoch. V miestnosti sú aj stoly a lavice na jedenie, práčky a stojany na sušenie bielizne. Na stene visí mapa Sýrie a chlapi na nej prstom ukazovali, kde sú ich rodné mestá. Novinárom povedali aj to, že vo svojej krajine pracovali ako mechanici, jeden z nich bol kuchár. V Rakúsku sa im zatiaľ páči, je tam podľa nich pokoj a nemusia sa báť, že sa stane podobná situácia ako v Sýrii, keď na škôlku, kde mali deti, spadla bomba. Ako pripomenuli, najviac sa čudovali bublinkám v minerálnej vode, ktorú kúpili v obchode.

    Pre umiestnenie utečencov v Rakúsku posudzovali aj bývalé colné priestory nielen v Bergu, ale aj tie, ktoré sú medzi Rakúskom a Slovenskom. „Výsledok bol, že v areáli, ktorý patrí Dolnému Rakúsku, je vhodný na vybudovanie tohto kempu. Naša obec, ale aj naša obecná rada to vzali ako pozitívnu vec a o tomto pláne sme informovali občanov obce počas informačného stretnutia,“ vysvetlil starosta s tým, že o maximálnom počte utečencov v Bergu rozhodla obecná rada. „Kontajnery postavili tak, aby mohli byť rodiny spolu,“ uviedol a pripomenul, že požiadavkou obce bolo, aby mali utečenci 24-hodinovú opateru. V obci vytvorili aj pracovnú skupinu, hlásiť sa môžu aj ľudia, ktorí chcú utečencom v tábore pomôcť. „Mám pocit, že strach a obava pred utečencami je rovnaká aj na rakúskej a aj na slovenskej strane. Tieto prirodzené obavy vznikajú vtedy, ak sa na túto tému ľudia pozerajú v globále,” zhrnul starosta Bergu.

    Hartl zdôraznil, že momentálna situácia s utečencami mu pripomína proces, na ktorého začiatku sú ľudia opatrní, ale postupne sa vytvárajú priateľstvá a spolupatričnosť. „Je to moje presvedčenie, že by sme k tejto téme mali pristupovať zodpovedne, lebo len tak dokážeme túto situáciu vyriešiť a prispieť k mieru vo svete,“ ukončil Georg Hartl.


     

    - Reklama -