Prečo Nemci tak horlivo vítajú utečencov, ktorých sa ostatní boja? Ekonómka Zlámalová ponúka prekvapujúce zdôvodnenie

    0
    Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

    „Zásadné je vedieť a pochopiť, prečo sú Nemci úplne iní než väčšina Európy. Svoju úlohu určite hraje historický sentiment a vina. Veľmi pravdepodobne je v tom však aj strach zo svojej vlastnej budúcnosti. Nemecko má jednu z najhorších demografických prognóz z celej Európy. Čísla o nízkej pôrodnosti a starnúcej spoločnosti sú všeobecne známe a Nemci sa ich boja. Počas súčasnej migračnej krízy sa skoro v každom texte objavujú cifry, ako Nemcom už teraz chýba 140-tisíc inžinierov, programátorov alebo technikov a státisíce ľudí v zdravotníctve či starostlivosti o starých ľudí,“ píše analytička.

    Štatistiky ukazujú, že Nemci dnes majú snáď najnižšiu nezamestnanosť v Európe, ale zároveň veľmi nízky počet novonarodených detí. Na dovŕšenie všetkého štatistici tiež hlásia, že sú Nemci vo vyššom veku často chorí. Otázka terajšej nemeckej strednej generácie, kto sa o nás postará, je preto veľmi aktuálna. Hrozivé čísla hovoria, že Nemky budú sršať zdravím len do 57. roku svojho života. Zvyšok života budú trpieť na nejakú chorobu, ktorá ich bude zásadne obmedzovať v ich samostatnom živote, bez pomoci sa už nezaobídu, pričom je však veľmi pravdepodobné, že sa dožijú aj svojich osemdesiatych narodenín. Na pomoc od druhých budú teda Nemky odkázané niekoľko rokov. Pre nemeckých mužov platí to isté, ale od 58. roku ich života.

    Celý text si môžete prečítať TU

    „Keď sa bojíte budúcnosti, prestávate racionálne premýšľať. Preto si príliš nevšímate, že prisťahovalci, ktorí u vás žijú, pracujú stále menej a menej,“ uzavrela svoju úvahu Zlámalová s tým, že túto situáciu úspešne využíva napr. šéfka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová, ktorá získava politické body na heslách, že Nemci vítajú utečencov, pretože ich potrebujú na otrockú prácu do tovární a starobincov.

    autor: mp

    - Reklama -