Rusko určite vstúpi do vojny v Sýrii, tvrdí Eduard Chmelár. A vie aj okolnosti, kedy sa tak stane

0
Politológ, pedagóg, historik a bývalý rektor Akadémie Médií Eduard Chmelár (Autor: SITA)

Prečo Rusko podporuje Asada a čo stojí za zvýšením ruskej podpory?

Najdôležitejší dôvod je geopolitický, Rusko má v Sýrii jedinú vojenskú základňu mimo územia bývalého Sovietskeho zväzu (Tartús), ďalšia práve vzniká pri Latakíji. Druhý dôvod je pragmatický – Moskva stráca trpezlivosť s nečinnosťou Západu, ktorý nielenže nevie, ale existujú indície, že ani nechce ukončiť tento konflikt. A argument, že Asad je diktátor, je opakovaním tých istých chýb, ktoré viedli k rozkladu Iraku či Líbye. Vojna proti diktátorskému režimu má zmysel a legitimitu iba v prípade, ak máme reálny plán a reálnu možnosť, ako situáciu zlepšiť, nie zhoršiť.
 
Môže si Rusko zvyšovanie tejto podpory dovoliť?
Môže, pretože angažovanosť Ruska na Ukrajine nie je taká masívna, ako straší Západ. Navyše, ako som už povedal, pre Rusko má udržanie jednotnej Sýrie prvoradý strategický význam. Asadova Sýria je posledný skutočný spojenec Ruska v regióne, ústredná moc však kolabuje a do hry vstupuje Irán, ktorý plánuje rozdeliť krajinu podľa etnického kľúča. Toto Moskva nemôže dovoliť a nemalo by to dovoliť ani medzinárodné spoločenstvo, pretože by to znamenalo ešte väčšiu eskaláciu konfliktu a etnické čistky v rozsahu, aký si väčšina ľudí nedokáže predstaviť. Navyše Rusov v tomto postupe podporuje aj Čína.
 
Existuje možnosť, že Rusko sa priamo a otvorene zapojí do konfliktu?
Ak bude hroziť pád Damasku, Rusi to určite urobia. Ale dovoľte mi poznamenať, že sa mi vidí dosť šialené opäť strašiť Ruskom, keď to, čo nám reálne hrozí, je Islamský štát pred bránami Európy. Že to neprekáža Američanom, Turkom a Saudom, sa nečudujem, ale čo chce touto politikou dosiahnuť Európa? Ďalšie vlny utečencov z Blízkeho východu?
 
USA tvrdia, že zvýšená ruská podpora Asadovi môže eskalovať konflikt. Spojené štáty pritom dlhodobo podporujú opozičné sily. Prečo by ruská podpora mala „eskalovať“ konflikt, ale americká nie?
To je hlúpa propaganda. Spojené štáty sa predovšetkým obávajú, že Rusi sa môžu na medzinárodnej scéne predviesť ako úspešnejšia alternatíva voči neschopným Američanom. Ak by USA nemali záujem na eskalácii konfliktu, tak by v prvom rade zastavili Turecko, aby nebombardovalo kurdské sily, ktoré dnes jediné systematicky bojujú proti Islamskému štátu. A rovnako by prinútili Saudskú Arábiu, Spojené arabské emiráty a Katar, aby zastavili finančné toky pre Islamský štát. Nehovoriac o dodávkach zbraní pre sýrsku opozíciu zo strany USA a Francúzska, ktoré nezriedka končia v rukách džihádistov.
 
Môže dôjsť ku koordinácii amerických a ruských vojenských aktivít v krajine?
Je to podľa môjho názoru jediná možnosť, ako ukončiť krviprelievanie v tejto krajine – samozrejme, dohoda musí vzniknúť na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Keď už aj šéfka európskej diplomacie Federica Mogherini priznáva, že okrem Ukrajiny si Európska únia s Ruskom na medzinárodnej scéne „veľmi rozumie“, mali by sme tento potenciál využiť a nie topiť sa v amerických geopolitických záujmoch. Bez zapojenia Ruska sa konflikt v Sýrii, a teda aj problém s utečencami nevyrieši.
 
- Reklama -