Sieť sa trhá. Zo strany odchádza šéf kampane Procházku, pochybuje o príčetnosti politikov

    0
    Logo strany #Sieť (Autor: #Sieť)

    V rozhovore pre Denník N Dubéci tvrdí, že jeho odchod z Procházkovej strany sa netýka ani tak Siete samotnej, ale celej slovenskej politickej scény. Ako výnimku uvádza stranu Most-Híd. „Politici vo svetle akútnej humanitárnej krízy nie sú schopní prekonať samých seba, vystúpiť zo svojho tieňa a urobiť niečo, čo je v takejto situácii, akú vidíme v Rakúsku a Maďarsku, absolútne normálne a príčetné,“ tvrdí Dubéci.

    Slovenská vláda sa rozhodla odmietnuť kvóty na utečencov a chce ich zo Sýrie prijať len sto. Okrem toho to musia byť len kresťania a táto podmienka spustila vlnu kritiky, ktorá sa navalila smerom na vládu. Kabinet Roberta Fica to však pravdepodobne necháva chladným. „Slovenská vláda prijala stanovisko, ktoré je alibistické, ignorantské a nebezpečné pre európsku spoluprácu. A na druhej strane politického spektra nie je nikto, kto by mal odvahu sa proti tomu ozvať, kto by povedal, že Slovensko by malo participovať na európskom riešení a nerobiť husté vyhlásenia o tom, ako sem nikoho nepustíme a nikomu nepomôžeme,“ dodáva bývalý šéf Procházkovej kampane.

    Dubéci uviedol, že dobrovoľníci a mimovládne organizácie podľa neho pomáhajú utečencom viac než vláda. „Čo ma ľudsky zaráža najviac, je, že v tejto krajine existujú ľudia, od Človeka v ohrození až po jednotlivcov, ktorí sa snažia na Facebooku zladiť, ako doručiť humanitárnu pomoc do Maďarska a Rakúska, a na politickej scéne nie je nikto, kto by povedal, že Slovensko predsa má logistické kapacity na to, aby to zorganizovali naše úrady,“ povedal Dubéci.

    Čo je za nesúhlasom s politikmi?

    Spoluzakladateľ Výzvy k ľudskosti uvádza, že jeho nesúhlas s politickými rozhodnutiami o utečencoch má viaceré dôvody. „Prvé je to, čo je akútne, čo sa deje v Maďarsku a Rakúsku, teda za našimi hranicami. Každý, kto bol na miestach, kde sa zhromažďujú utečenci, vám povie, že tí ľudia si na ulici pýtajú takú základnú vec, ako je voda, lebo sú smädní. Tam sme dospeli v roku 2015,“ vraví Dubéci. Podľa neho Slovensko bežne poskytuje humanitárnu pomoc v zahraničí a má na to aj vybudovaný systém civilnej obrany. „Vláda, ktorá na výjazdových zasadnutiach obrazne povedané rozhoduje o tom, že dá päťtisíc eur na záchody vo Vyšných Ružbachoch, nie je schopná spraviť ani len toto. Namiesto toho to robia humanitárne organizácie a nikto nemá ani len toľko slušnosti, aby im povedal, poďme to robiť spolu,“ dodáva Martin Dubéci.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -