Chmelár chce spravodlivejšie voľby. Jeho reformný balíček obsahuje aj ďalšie zaujímavé návrhy. Prečítajte si aké

    0
    Eduard Chmelár (Autor: SITA)

    Vo volebnom systéme, ktorí si predstavuje Chmelárov SEN by nemali prepadnúť žiadne hlasy. Do boja o zmeny v slovenskej politike sa Eduard Chmelár pustil hneď začiatkom septembra. „Počnúc týmto blogom štartujem sériu článkov, ktoré budú vysvetľovať sériu kľúčových politických a ekonomických reforiem, ktoré by mali zásadným spôsobom zmeniť tvár Slovenska, zabezpečiť základné potreby našich obyvateľov pre dôstojný život, zvýšiť moc občana a prehĺbiť demokraciu v našej spoločnosti,“ píše predseda hnutia SEN na svojom blogu.

    Chmelár v článku na stránkach HNonline.sk uviedol, že premiér Robert Fico vo voľbách v roku 2012 sľuboval, že Slovensko po kauze Gorila už nikdy nebude také ako pred tým. Líder hnutia SEN považuje tieto premiérove sľuby za prázdne slová, ktoré mali iba zavrieť oči voličom Smeru. „Bol to výsmech do tváre potlačenej vzbury, lebo človek až žasne ako málo urobila jednofarebná vláda pre zásadné systémové zmeny v spoločnosti. Predseda Smeru si mohol dovoliť ignorovať také závažné témy ako odstránenie oligarchie a boj proti korupcii, lebo prieskumy verejnej mienky mu ukazovali, že Slovákovi stačí sľúbiť ohlodanú kosť a zabudne na to, že je v okovách,“ píše Chmelár a sľubuje, že práve jeho hnutie SEN sa nebude vyhýbať reformám, ktoré by mohli zmeniť tvár Slovenska.

    Zmeny sú v pláne, ale to je zatiaľ všetko

    Podľa toho, čo píše Chmelár na svojom blogu, sú zmeny v pravidlách volieb na Slovensku plánované už takmer 5 rokov, ale podľa predsedu hnutia SEN sa zatiaľ nič podstatné nezmenilo. „ Nielen jednoduchí ľudia, ale aj odborníci sa čoraz viac prikláňajú k názoru, že dnešný model nezodpovedá potrebám a očakávaniam bežného občana a udržiava korupciu, partokraciu a predražuje volebné náklady na úkor celej spoločnosti,“ uviedol Chmelár.

    SEN o novom volebnom systéme

    Úplnú zmenu volebného systému navrhoval Chmelár už pred dvomi rokmi a predstavil ju v dokumente s názvom „Dokončime revolúciu!“. Komplexné zmeny vo voľbách chcel Chmelár presadiť v roku 2012 aj preto, aby mohli v parlamentných voľbách kandidovať aj nezávislé osobnosti, ktoré nemajú podporu politických klubov či dostatočný počet zozbieraných podpisov od voličov. „Niektoré politické strany si tento nápad osvojili a zahrnuli ho do svojich programov. Žiaľ, podstatu zámeru nepochopili, lebo navrhli zaviesť väčšinový systém,“ uviedol Chmelár a dodal, že väčšinový volebný systém je pre Slovensko katastrofa.

    SEN na čele s Chmelárom plánuje aj ďalšiu zmenu, ktorá sa týka volebného systému. Hnutie Sloboda, Ekológia, Nenásilie chce v rámci komplexných zmien volebného systému zmeniť aj referendum. Chmelárovcom ide údajne o to, aby bolo referendum funkčné. Členovia hnutia SEN preto navrhujú, aby parlament zrušil minimálnu účasť voličov potrebnú na to, aby bolo hlasovanie platné. Navyše by malo byť referendum právne záväzné. Chmelár chce zrušiť aj platenie volebnej kaucie, pretože podľa neho „politické subjekty majú medzi sebou súťažiť bohatstvom myšlienok, nie straníckych pokladníc“. SEN chce posilniť aj petičné právo. „V súčasnosti sa podľa zákona parlament musí zaoberať petíciou občanov, ktorá dosiahne 100 000 podpisov. Je to nezmyselne veľa. Pripomínam, že takáto hranica existuje aj v 40-miliónovom Poľsku a dokonca aj v kritizovanom stotisícovom Rusku, takže na malé päťmiliónové Slovensko je neúmerne vysoká, čím robí petičné právo fakticky neúčinné,“ píše na svojom blogu Eduard Chmelár.

    Celý blog Eduarda Chmelára si môžete prečítať TU

    - Reklama -