Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová zrušila výberové konanie na sudcu trestnoprávneho kolégia

    0
    Daniela Švecová, predsedníčka Najvyššieho súdu SR (Autor: SITA)

    To, čo sa deje na Najvyššom súde, je výsledkom rôznych rozhodnutí dvoch senátov v dvoch rôznych prípadoch. Ide o zrušenie rozsudku nad policajtom pre údajnú nezákonnosť policajnej inšpekcie a o sudcu Milana Vargu, ktorého v Česku odsúdili za jazdu pod vplyvom alkoholu. Na Slovensku to bol v tom čase len priestupok, a sudca preto ďalej pôsobil vo funkcii. Rozdielne rozhodli v týchto prípadoch dva senáty Najvyššieho súdu. Jeden pod vedením Štefana Harabina a druhý na čele s Jurajom Klimentom.

    Harabinov senát zrušil rozsudky, ktoré vydal sudca Varga s tým, že jeho verdikty sú nezákonné, pretože v Česku spáchal priestupok, keď šoféroval pod vplyvom alkoholu. Senát pod vedením Klimenta naopak potvrdil rozsudky, ktoré vyniesol Varga. V Českej republike totiž odsúdili Vargu v roku 2011, keď ešte nebola jazda pod vplyvom alkoholu na Slovensku trestným činom, ale iba priestupkom.

    V prípade policajnej inšpekcie, ktorej legitimitu spochybňuje Harabinov senát, je tu problém. Orgán, ktorý spadá pod ministerstvo vnútra vznikol ešte v roku 2007 a o tri roky neskôr policajnú inšpekciu priradili priamo pod ministra vnútra. Podľa Harabina policajná inšpekcia nemá základ v legislatíve, a preto jeho senát zrušil rozsudky Špecializovaného trestného súdu. Denník SME vo svojom článku k téme pripomína, že vďaka tomuto spochybneniu policajnej inšpekcie sa na slobodu dostali dvaja policajti právoplatne odsúdení za korupciu.

    Ešte v júli pritom senát pod vedením sudcu Juraja Klimenta zamietol odvolanie jedného z policajtov proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu s tým, že inšpekcia ministerstva vnútra pracuje v súlade so zákonom. Rozdielnymi rozhodnutiami dvoch senátov pod vedením Klimenta a Harabina sa bude na jeseň zaoberať trstnoprávne kolégium Najvyššieho súdu.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -