Rýchlo preč, imigranti? Európa prijala rozhodnutie, ktoré sa im nebude páčiť

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Z dokumentov vyplýva, že by mali byť vytvorené pohraničné zóny v Taliansku, Grécku a Malte, kde by mali prebiehať zrýchlene procesy kontroly prichádzajúcich utečencov. Hraničná agentúra EÚ Frontex by podľa návrhov Európskej komisie mala disponovať s väčšou právomocou. Po novom by mala vykonávať nútené deportácie a nemusela by tak byť závislá na ďalších inštitúciách. „Systém EÚ pre navrátenie nelegálnych utečencov nie je dostatočne rýchly a efektívny. Musíme nevyhnutne posilniť účinnosť systému. Sme pripravení rokovať o všetkých návrhoch,“ cituje denník vyjadrenie európskeho komisára pre migráciu Dimitrisa Avramopoulosa.

    Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

    The Guardian uviedol, že najviac pociťuje súčasnú nečinnosť EÚ Taliansko. Jeho premiér Matteo Renzi včera obvinil Európsku úniu z toho, že v otázke utečeneckej krízy zradila svoje základné hodnoty. „Európa musí dokázať, že vyznáva určité hodnoty, ktorým dôveruje a je ochotná za nich bojovať. Európa nie je obyčajným zväzkom ekonomických vzťahov, ale spoločenstvom ľudí, ktorí majú svoje osudy a ideály,“ vyjadril sa Renzi pre The Guardian. Taliansky politik pripustil, že by jeho krajina mohla konať určité kroky v Stredozemnom mori samostatne, ale on osobne vidí ako jediný variant spoločný postup všetkých členských štátov EÚ: „Nie je možné ignorovať naše hodnoty vo chvíli, keď sa utečenci a ich deti topia. To by znamenalo, že sme stratili sami seba.“

    Európsky summit podľa denníka ponúkne Taliansku a Grécku „miernu úľavu“ v podobe súhlasu s prerozdelením 40 000 žiadateľov o azyl. Vedúci európski činitelia oznámili, že tento záväzok by mal byť vyriešený v priebehu budúceho mesiaca. „Zatiaľ však nie je jasné, či pôjde o povinné kvóty alebo o dobrovoľné prerozdeľovanie,“ poznamenáva The Guardian a dodáva, že vzhľadom k prudkému odporu hlavne vo východnej Európe pôjde pravdepodobne o prerozdeľovanie utečencov na dobrovoľnom základe. Denník hovorí konkrétne o Maďarsku, ktoré v posledných dňoch podniklo v oblasti prisťahovaleckej politiky mnoho zásadných krokov, ktoré sa stali terčom medzinárodnej kritiky. Maďarská vláda najskôr oznámila úmysel postaviť na hraniciach so Srbskom štvormetrovú bariéru a potom odstúpila od kľúčovej dohody, ktorá upravuje práva žiadateľov o azyl.

    autor: pro

    - Reklama -