Zastaviť prílev migrantov nepomáha Maďarom ani bezpečnostný plot. Utečenci ho obchádzajú a nepotrebujú pritom ani kopať tunely

0
Členovia maďarských bezpečnostných zložiek stavajú plot na maďarsko-srbskej hranici v obci Ásotthalom (Autor: SITA)

Ešte vlani prišlo do Maďarska necelých 43-tisíc utečencov, ale tento rok je situácia oveľa kritickejšia. Za prvých 6 mesiacov prišlo k našim južným susedom až 130-tisíc migrantov a ich počet ďalej rastie raketovou rýchlosťou. Vláda premiéra Viktora Orbána sa preto v lete rozhodla postaviť plot, ktorý mal zabrániť ich masovému nekontrolovateľnému príchodu do Maďarska.

Utečenci sa vynašli

Výstavba plota a 24-hodinové hliadky, na ktorých sa podieľajú tisícky policajtov, sú však, zdá sa, zbytočné. Utečencom totiž stačí, aby boli vytrvalí a išli až na miesto, kde sa stretávajú hranice Srbska, Maďarska a Rumunska. Tam sa oplotenie končí a ľudia ho tam môžu bez problémov obísť. Situácia je pritom stále extrémnejšia. Tento týždeň prekročilo za jediný deň srbsko-maďarskú hranicu až 2 000 utečencov a to má byť len akýsi predvoj. Cez balkánske trasy sa presúva ďalších 7 000 migrantov, ktorých sa snažila na hraniciach s Gréckom zdržať macedónska pohraničná stráž. Utečenci však prerazili policajné zátarasy a pokračujú v ceste ďalej na sever. Maďarsko tak môže v nasledujúcich dňoch očakávať tisícky nových utečencov.

Balkánska trasa

Stredozemné more nie je jediná trasa, ktorou utečenci po tisíckach prichádzajú do Európy, a Taliansko či Grécko nie sú ani zďaleka jediné krajiny, ktoré trpia prílivom migrantov. Na starý kontinent putujú húfy ľudí aj cez takzvanú balkánsku trasu. Tá vedie z Turecka cez Grécko, Macedónsko a Srbsko ďalej do Maďarska. Utečenci sa od našich južných susedov potom snažia dostať ďalej na západ do bohatších krajín Európskej únie, ako je Nemecko. Balkánska cesta nie je však nič nové, ale ľudia z Afganistanu, Somálska či Blízkeho východu ju v uplynulých mesiacoch využívajú stále častejšie. Ísť po zemi je totiž často bezpečnejšie, ako riskovať nebezpečnú cestu cez Stredozemné more, ktorá sa už pre tisícky utečencov skončila tragicky.

Stále častejšie sa objavujú aj špekulácie o tom, že za masový príliv utečencov cez takzvanú balkánsku trasu je zodpovedné Turecko, ktoré podľa kritikov nerobí dosť preto, aby zastavilo utečencov, ktorí sa cez jeho územie snažia dostať do Európy. Organizovať cesty na starý kontinent pomáha utečencom aj sociálna sieť Facebook, cez ktorú sa utečenci často združujú do väčších skupín a zdieľajú si medzi sebou informácie.

Maďari potrebujú pomoc

Po príchode migrantov do Maďarska nastáva problém s ich identifikáciou a vybavovaním žiadostí o azyl. Tie musí totiž podľa zákonov Európskej únie vybaviť prvá členská krajina, do ktorej sa utečenci dostanú. Pomocnú ruku podáva v tejto veci Európska komisia, ktorá navrhla, že by v Maďarsku mohlo vzniknúť európske prijímacie stredisko. Centrum by pomáhalo s vybavovaním žiadostí o azyl. Agentúra EÚ na ochranu vonkajších hraníc FRONTEX by sa zase v teréne mohla postarať o odoberanie odtlačkov prstov, ktoré by sa dali neskôr použiť na identifikáciu utečencov.

Pomôže aj Slovensko

Pomocnú ruku podala Maďarsku v ťažkej situácii aj slovenská polícia. „Ponuku slovenskej strany Maďarsko uvítalo, čo viedlo k podpisu Dohody medzi Prezídiom Policajného zboru Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a Celoštátnym hlavným veliteľstvom Polície Maďarska o cezhraničnej spolupráci,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Prvé tri spoločné hliadky maďarskej a slovenskej polície už priniesli úspech. Bezpečnostným jednotkám sa podarilo na hraniciach medzi Slovenskom a Maďarskom chytiť 71 nelegálnych migrantov, ktorých vrátili do Maďarska.

- Reklama -