Poplach v Nemecku. Polícia urobila raziu v domoch utečencov, išla po veliteľovi Islamského štátu a ďalšom podozrivom mužovi

0
Zatýkanie ľudí podozrivých z príprav teroristických útokov v Berlíne (Autor: SITA)

Ako informoval server Breitbart, v poslednej zo série razií hľadala nemecká polícia v odľahlej časti dediny dva domy po tom, čo televízna stanica priniesla rozhovor s podozrivým veliteľom Islamského štátu, ktorý tam mal žiť ako utečenec. Ide o obec Sankt Johann v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, kde žije 800 obyvateľov.

Zo samovražedného atentátnika veliteľom

Hovorca prokuratúry Michael Neuhaus uviedol, že ide o dvoch mužov, ktorí sú podozriví z účasti na sýrskej občianskej vojne ako členovia zahraničnej teroristickej organizácie. Ďalej ešte dodal, že nie sú žiadne bezprostredné znaky o tom, že má byť naplánovaný nejaký konkrétny útok v Nemecku. Ďalšie podrobnosti však odmietol prezradiť.

V dedine slúžia pre sýrskych utečencov dva domy. Podľa Spiegel TV podozrenia, že môže ísť o oblastného veliteľa z Islamského štátu prišli od sýrskych aktivistov na internete, ktorí pred ním varujú. Identifikovaný bol muž menom Bassam, ktorý má mať na svojich rukách krv desiatok ľudí. Muž (32) mal údajne bojovať v radoch Islamského štátu. Do Európy sa mal dostať ako ostatní utečenci, cez Turecko. Opäť sa tak potvrdzuje, že, bohužiaľ, situáciu skutočných utečencov utekajúcich pred vojnou a hrôzami Islamského štátu, dokonale zneužívajú aj tí, ktorí sa na týchto hrôzach aj podieľajú.

Jeden z dvojice podozrivých mužov mal mať pritom pôvodne úplne iné plány. Skončiť mal ako samovražedný atentátnik. Z plánu napokon malo vzísť vďaka jeho bratovi, ktorý vraj pôsobil ako sudca v rámci ISIS, samozrejme, súdiacemu v práve šaría. Práve jeho striktné uplatňovanie je cieľom fanatikov z Islamského štátu. Vlani v lete Bassama dokonca zajala Slobodná sýrska armáda na kontrolnom stanovišti na sever od Aleppa. Stalo sa tak predtým, ako chcel utiecť do Turecka s obrovskou sumou peňazí. Hoci ho zadržali, po 20 dňoch ho z neznámych dôvodov prepustili, no už bez slušnej sumičky.

Chcel sa vzdelávať a stať sa kuchárom

Bassam je však prešpekulovaný a tvrdí, že nikdy nebol bojovníkom Islamského štátu. Takisto dementoval aj spojitosť so svojím bratom. Vyhlásil aj, že netuší, prečo ho zajala Slobodná sýrska armáda. „Chcem sa naučiť po nemecky a pracovať ako kuchár,“ tvrdil pre Spiegel TV. Do krajiny prišiel ešte na jeseň, v čase, keď utečenecká kríza naplno paralyzovala Európu.

Čo sa týka razie, nie je to už prvý prípad. Minulý týždeň robila polícia zásah v Berlíne, Hannoveri a Attendorne. Polícia v Berlíne zatkla islamistov. Podozriví boli napojení priamo na militantov z takzvaného Islamského štátu a plánovali zaútočiť v Nemecku. Útoky sa mali podľa doterajšieho vyšetrovania stať v Berlíne, ale policajné razie, pri ktorých skončili v rukách polície štyria muži, sa uskutočnili aj v ďalších kútoch Nemecka. 

Podľa Breitbartu nemecké bezpečnostné sily získali už viac ako 100 upozornení, že bojovníci z Islamského štátu sa skutočne môžu skrývať medzi žiadateľmi o azyl.

- Reklama -