Malí Holanďania pod kontrolou ISIS. Chlapcov trénujú do boja, dievčatá pripravujú na sobáše a rodenie detí. Nemajú ani desať rokov, dve tretiny tam dovliekli rodičia

0
Malý chlapec na videu Islamského štátu (Autor: archív)

Ešte šokujúcejšie však je, až dve tretiny úbohých detí dovliekli ku krvilačným islamistom rodičia. Dokopy sa má najmä na okupovanom území nachádzať najmenej 70 holandských detí. Informoval o tom The Clarion Project, ktorý mapuje extrémistické dianie a aj Islamský štát.

Na smrť si zvykajú príliš skoro

Zvyšná jedna tretina z tohto počtu sa vo vojnovej zóne už narodila. Malí Holanďania si na tomto území detstvo príliš neužijú. Islamisti majú pre nich prichystanú predčasnú dospelosť už vo veku deväť rokov. Z chlapcov sa stávajú bojovníci a dievčatá vydávajú.

O tom, koľko detí žije v Sýrii a Iraku na územiach ovládaných Islamským štátom, informovala holandská bezpečnostná služba AIVD. Podľa správy je bežnou súčasťou detí život, počas ktorého sa ocitajú blízko smrti či bombardovania. Často sú aj konfrontovaní s tým, že ich otec alebo iný člen rodiny zomrel.
Deti, ktoré sa, jednoducho povedané, veľmi zle narodili, sú často aj svedkami brutálnych popráv či bitiek.

Ako je známe, ISIS si na scenári popráv dáva obzvlášť „záležať“. Nie je ničím nezvyčajným, ak napríklad fanatickí islamisti zhadzujú pred stovkami svedkov – a aj detí – údajných homosexuálov zo strechy a potom ich dorazia ešte ukameňovaním alebo guľkou do hlavy, alebo keď nechajú upáliť za živa bojovníkov z vlastných radov. To sa stáva vtedy, keď si ISIS povie, že títo bojovníci boli azda príliš zbabelí a rýchlo sa vzdali. Tak sa to stalo napríklad vtedy, keď iracké sily oslobodili mesto Ramádí a vyhnali odtiaľ islamských džihádistov. Tí utiekli do jednej z bášt ISIS Mosulu, kde ich však popravili na námestí, ako inak, v prítomnosti svedkov.

Vrátiť sa nemôžu

Osud detí na Blízkom východe je veľmi rýchlo spečatený. Chlapcov začnú školiť a trénovať už vo veku deväť rokov a ako 13-ročných ich stavajú do bojových línií. Deväťročné dievčatá zas musia začať nosiť na tvári závoj – čo je akýsi „dress code“ v ponímaní ISIS a čaká na ne sobáš s islamskými bojovníkmi. Neskôr sa od nich očakáva, že budú rodiť toľko detí, koľko bude možné.

„Napriek všetkým mojim skúsenostiam, ma toto poriadne šokovalo,“ vyjadril sa šéf AIVD Rob Bertholee. Pre Dutch News prehovoril aj istý rodinný príslušník, ktorý pochybuje, že tie deti ešte niekto niekedy uvidí. „Aj keby chceli, nemôžu sa vrátiť. Nie je to dovolené. Je to veľmi smutné,“ povedal.

- Reklama -