Drsné stanovisko Nórska. Imigrantov, ktorí prišli cez Rusko, budú vracať späť. Poberú sa cez hranicu na bicykloch?

0
Imigranti na nórskej hranici (Autor: SITA)

Teplé oblečenie, bicykel a za ním pevne pripevnený kufor. Aj takto môže vyzerať cesta imigranta za lepším životom. A takým spôsobom sa minulý rok dostalo do Nórska asi 5 500 utečencov. Nóri však vymysleli pomerne zvláštny spôsob, ako ich „potrestať“, že sa nezachovali celkom férovo. Uvažovali nad tým, že imigrantov pošlú naspäť cez hranicu tak, ako prišli, teda na bicykli. Nakoniec však padla dohoda a imigranti sa studeným sedadlám na bicykloch nakoniec predsa len vyhnú.

Ako uviedlo policajné riaditeľstvo, políciu, ktorá našla bicykle za hranicami, kontaktovali s tým, aby tieto dopravné prostriedky uviedli do stavu spôsobilého na návrat do Ruska. Informovala o tom nórska verzia servera The Local. „Ale chápem, že to vyzerá trochu divné,“ uviedol hovorca riaditeľstva Jan Erik Thomassen.

Hovorca zároveň pripustil, že sa snažia vyhnúť tomu, aby museli imigrantov naozaj vrátiť takým spôsobom, vyžaduje si to však spoluprácu Ruska. Situácia je zložitejšia, ako sa zdá byť na prvý pohľad. V prípade niektorých sýrskych imigrantov Nórsko ešte minulý rok uviedlo, že ich bude vracať späť, lebo v Rusku žili dlhší čas a mohli tam ostať.

Voči tomuto nápadu bola kritická Nórska organizácia pre azyl. „Nórsko nemôže žiadateľov o azyl poslať späť do Ruska, lebo by znovu putovali do Sýrie. Nórsko musí dodržiavať zásady medzinárodného práva,“ povedal predstaviteľ organizácie Jon Ole Martinsen. Polícia už ale potvrdila, že utečencov by nemali nútiť, aby ich vracali na bicykli, ale možno ich prevezú autobusmi, uvádza The Guardian.

A ako sa vlastne mohli sýrski utečenci dostať do Nórska cez Rusko? Ako je známe, najpopulárnejšia je takzvaná balkánska cesta, keď musia utečenci absolvovať riskantnú plavbu cez more. V tomto prípade však získali ruské víza ešte v sýrskom Damasku alebo v libanonskom Bejrúte. Nórsko je členom bezvízového schengenského priestoru. Prešpekulovaní utečenci leteli do Moskvy a odtiaľ išli vlakom do Murmanska. Od nórskych hraníc to bolo zhruba 130 kilometrov, kde ich umiestnili v utečeneckých táboroch.

A hoci bicykel nebol pre utečencov žiadny lacný špás, stále to vraj vyjde lacnejšie ako cesta cez Stredozemné more, keď pašeráci ťahajú od imigrantov nemorálne veľa peňazí. Utečencov si Oslo s Moskvou pohadzovali ako horúci zemiak, nakoniec sa však dohodli a ruské úrady povolili, aby ich Nóri previezli autobusmi.

- Reklama -