Brutálny barbarský zvyk pripravuje dievčatá o sexualitu už aj v Európe. Británia hlási vyše tisícku obetí ženskej obriezky za pár mesiacov

0
Ilustračné foto: migranti prichádzajúci do Európy (Autor: TASR)
V Británii je čiastočná aj úplná ženská obriezka zakázaná vyše 30 rokov. Tomu, kto takýto zákrok vykoná, hrozí 14 rokov za mrežami. Napriek tomu sa počet odhalených prípadov tento rok zvýšil. Ide pritom o zvyk praktikovaný viacerými kultúrami a dodržiavajú ho aj poniektorí veriaci moslimovia. Všetci sa pritom odvolávajú na náboženské tradície a kultúrne zvyky. 
 
Ženská obriezka je bolestivý zákrok, pri ktorom sú úplne alebo čiastočne odstránené vonkajšie časti pohlavných orgánov. V extrémnych prípadoch je pri tomto barbarskom zvyku čiastočne zašitá aj vagína a po svadbe muž stehy roztrhne alebo prereže nožom. Tie sú následne znova zašité a vybraté až pri pôrode. Ide údajne o to, aby ženy pri pohlavnom styku trpeli, čo by im malo zabrániť v striedaní sexuálnych partnerov.

Stovka prípadov týždenne 

Od januára do marca tohto roka sa podarilo lekárom odhaliť 1 242 nových prípadov ilegálnej ženskej obriezky. Drvivá väčšina bola u žien, ktoré sa nenarodili vo Veľkej Británii a pochádzajú spomedzi migrantov. Našli sa však aj prípady, v ktorých trvalé poškodenie vonkajších pohlavných orgánov odhalili u neplnoletých dievčat už narodených v Británii. Desivú správu vydalo britské Informačné centrum pre sociálnu a zdravotnú starostlivosť. 
 
Alarmujúci je podľa odborníkov na zdravotnú starostlivosť fakt, že dve percentá všetkých odhalených prípadov, ktorých môže byť ešte oveľa viac, tvoria dievčatá mladšie ako 18 rokov. „Tieto čísla nám ukazujú, že musíme znova robiť všetko preto, aby sme zabránili mrzačeniu ženských genitálií. Naša snaha sa musí opierať o národný plán, do ktorého by sa zapojili všetky sektory a profesionáli, aby sa z takéhoto zneužívania dievčat nestala bežná súčasť každodennej praxe,“ uviedla poradkyňa Janet Fyleová z Royal College of Midwives pre denník The Independent
 
Podľa Fyleovej by lekári mali byť obozretní a v prípade zistenia takéhoto ilegálneho zákroku by mali informovať úrady. „Je šokujúce, že 29 z najnovšie zaznamenaných prípadov sú dievčatá mladšie ako 18 rokov a ešte viac zarážajúce je, že jedenásť z nich sa už narodilo vo Veľkej Británii,“ dodala odborníčka. 
 
V tejto desivej štatistike je zarážajúci aj fakt, že viac ako polovicu z vyše 1 200 prípadov, ktoré pripravili mladé ženy o časť ich sexuality, odhalili zdravotníci v Londýne. Nikto s platnou lekárskou licenciou by pritom na takýto zákrok trvalo poškodzujúci ženské telo nemal pristúpiť. Podľa denníka The Independent bolo len v prvých troch mesiacoch tohto roka urobených sedem takýchto zákrokov priamo vo Veľkej Británii. Väčšina obetí však už prišla do krajiny po tomto bolestivom a nezmyselnom úkone. 

Zbytočný „kultúrny“ zvyk

Záznamy o prípadoch mrzačenia žien obriezkou genitálií sa v Británii podľa Daily Mail povinne vedú pri všetkých hospitalizáciách na gynekologických oddeleniach alebo psychiatrických klinikách od roku 2014. 
 
Žiadne zdravotné výhody tento krutý zákrok neprináša a navyše nie je ani výslovne prikázaný v žiadnom náboženstve, ale napriek tomu už stáročia prežíva vo viacerých spoločenstvách. Až tretina všetkých obetí ženskej obriezky odhalených vo Veľkej Británii pochádza zo Somálska a ďalších krajín východnej Afriky. 
 
- Reklama -