Trenčianske Teplice ožijú filmom aj bez Art Film Festu. Je našou psou povinnosťou v ňom pokračovať, pre PL.sk prezradil primátor filmového mestečka

0
Peter Hledík, Kamila Magálová, Jiří Menzel, Ľudmila Cviková a Štefan Škultéty. (Autor: pk)

Art Film Fest dal síce Trenčianskym Tepliciam definitívne zbohom, ale podľa všetkého festivalovému životu v meste neodzvonilo. Na tlačovke festivalu v bratislavskom hoteli Radisson Blu Carlton členovia prezídia, medzi ktorými bola aj herečka Kamila Magálová a český režisér Jiří Menzel, prišli verejnosti bližšie predstaviť koncept akcie. Konferencie sa zúčastnil aj primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty.

„Do Trenčianskych Teplíc jazdím od jeho prvého ročníka a vynechal som len málokedy. Tento festival mi je sympatický v tom, ak to môžem porovnať s inými festivalmi, že je skromný,“ povedal počas tlačovky Menzel. Magálová sa priznala, že nenavštívila každý ročník festivalu, ale na spoluprácu sa podľa vlastných slov veľmi teší. „Samotné Trenčianske Teplice sú úžasné, komorné a rodinné,“ opísala svoje pocity z mesta herečka. Umeleckou riaditeľkou festivalu sa stala rodáčka z Teplíc Ľudmila Cviková: „Som rada, že moje medzinárodné dlhoročné skúsenosti môžem priniesť domov a špeciálne na festival, ktorý je môjmu srdcu blízky.“

„Festival osobne vnímam cez 23-ročnú tradíciu, ktorej som bol súčasťou, či už ako návštevník, alebo obyvateľ Trenčianskych Teplíc,“ zaspomínal si pre PL.sk primátor mesta. Taktiež dodal, že posledných deväť rokov sa v rámci festivalu angažoval už z primátorskej stoličky. „Bolo našou morálnou a psou povinnosťou pokračovať vo festivale. Ľudia si zvykli chodiť na filmový festival a majú ho radi. Myslím si, že každý, kto by bol na mojom mieste, by urobil všetko pre to, aby tento festival v nejakej podobe v meste pokračoval,“ prezradil Škultéty.

Na problematiku financovania kinematografie štátom sa bližšie pre PL.sk pozrel člen prezídia festivalu a filmový režisér Peter Hledík. „Fakt, že vznikol Audiovizuálny fond, je veľmi dôležitý a podmieňuje vôbec vznik slovenských filmov, ale myslím si, že je to nedostatočné a je do istej miery škoda, že to je len jeden zdroj,“ prezradil Hledík, člen prezídia festivalu. Práve Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice z dôvodov časovej tiesne z „pokladnice“ Audiovizuálneho fondu podporený nebol.

- Reklama -