Stredoškoláci ochutnali život vysokoškolákov

0
Stredoškoláci ochutnali život vysokoškolákov (Autor: STU)
„Od malička ma fascinovala veda, stále som sa chcela učiť niečo nové, vedieť ako veci fungujú. Študujem na SOŠ chemickej a od svojich 14-tich rokov sa aktívne zaoberám problematikou  toxicity hliníka. Vďaka tomuto projektu spolupracujem s Fakultou chemickej a potravinárskej technológie, v tomto prostredí sa cítim veľmi dobre,  preto by som chcela pokračovať v štúdiu, a najradšej aj vo výskume. Chcela som  však využiť  príležitosť spoznať aj ostatné fakulty. I keď som ešte iba v treťom ročníku, už teraz viem, že FCHPT je tá správna voľba,“ povedala Karin Iková z Piešťan. 
 
Letná univerzita na STU prebieha vždy prvý septembrový týždeň. Aj tento rok prišli stredoškoláci z celého Slovenska. Prezreli si fakulty a laboratória, robili pokusy, projektovali,  programovali.
 
Ale najmä sa od svojich  sprievodcov – študentov STU – dozvedali o radostiach aj strastiach vysokoškolského života. Veď od koho iného by sa mohli dozvedieť  viac, aby  sa ľahšie rozhodovali, kam na vysokú školu.
 
„Stredoškoláci museli v krátkom čase stihnúť naozaj dosť, takže večer boli poriadne unavení. S prednáškami to bolo trošku náročnejšie, keďže je to pasívnejší spôsob prijímania informácií. Akonáhle sme však prišli do laboratórií a ku konkrétnym ukážkam, prebudila sa v nich zvedavosť a o všetko sa živo zaujímali. Každá fakulta ponúkla niečo svoje, a ako sme nimi postupne prechádzali, prejavovalo sa aj to, kto z nich akú  oblasť techniky viac uprednostňuje,“ povedal Fero Ikrényi, ktorý sa venoval stredoškolákom hneď od ich príchodu na STU. 
 
Letnej univerzity pre stredoškolákov (LUS) sa od  jej vzniku zúčastnilo už 580 stredoškolákov. Nemalá časť z nich už na fakultách STU študuje. Z účastníkov, ktorí absolvovali LUS v posledných dvoch rokoch, bola ¼ tohtoročných maturantov. Takmer všetci  z nich práve začínajú študovať na STU. 
 
Čerstvá inžinierka, Lenka Kutlíková, patrila medzi prvých účastníkov tohto projektu. Tento rok skončila  štúdium informatiky na Fakulte informatiky a informačných technológií. 
 
„Letnej univerzity pre stredoškolákov som sa zúčastnila dvakrát. Prvýkrát ako stredoškoláčka, ktorá sa rozhodovala o budúcom štúdiu, neskôr už sama ako študentka STU, a súčasne  sprievodca stredoškolákov.Počas strednej školy som nebola rozhodnutá, ktorý smer budem študovať ďalej. Počas LUS  nám študenti vedeli porozprávať, čomu sa venujú, aké odbory študujú a samozrejme, previedli nás aj priestormi svojich fakúlt. Ukázali nám, aké možnosti máme, pokiaľ nás baví matematika, chémia, informatika… Najlepšie bolo, že sme sa ich počas troch dní mohli opýtať na čokoľvek, čo by nám pomohlo rozhodnúť sa. Žiadna brožúra totiž nenahradí osobnú skúsenosť. Nakoniec som si vybrala informatiku. A počas štúdia som sa zúčastnila LUS druhýkrát. Tentoraz s úmyslom ukázať stredoškolákom nielen  našu univerzitu, ale  motivovať ich k štúdiu techniky,“ hovorí o svojich spomienkach na to, ako sa rozhodovala o vysokej škole a či jej LUS pomohla.
 
Pobyt študentov stredných škôl na STU už tradične skončil odovzdávaním ambasádorských dekrétov, a to priamo z rúk rektora Roberta Redhammera. Ako ambasádori STU majú stredoškoláci povinnosti. Medzi ne patrí aj podeliť sa o zážitky  so svojimi rovesníkmi. Veď medzi nimi môže byť rovnako nádejný technik.
 
LUS 2017 skončila v piatok 8. septembra 2017 odovzdávaním ambasádorských dekrétov v aule Dionýza Ilkoviča na Mýtnej ulici v Bratislave. Budúci rok, opäť prvý septembrový týždeň, bude  projekt pokračovať už jubilejným 10. ročníkom.
 
Autor: STU
 
- Reklama -