Slovenská expedícia v Himalájach – Dhaulagiri 2017

0
Horolezec Michal Gabriž (Autor: redakcia)
Dhaulagiri sa nachádza sa v nepálskych Himalájach, severozápadne od Pokhary, neďaleko od svojho suseda – masívu Annapurien. Dlho po svojom objavení bola považovaná za najvyššiu horu sveta.
 
Čo sa týka prevýšenia svojho okolia, je spolu s Nanga Parbat najvyššou horou. Údolie rieky Kali Gandaki vzdialené sotva 30 km presahuje o neuveriteľných 7000m.
 
Južná a západná stena Dhaulagiri dosahujú výšku cez 4000 m. Vďaka faktu, že nie je clonená inou horou, je za dobrých podmienok viditeľná až zo severnej Indie.
 
Prvovýstup má na konte švajčiarsko-rakúska expedícia vedená Maxom Eisinom. Vrchol dosiahli 13. mája 1960 Kurt Diemberger, Peter Diener, Albin Schelbert so šerpami Nyimou Djori a Nawangom Dorji.
 
Z histórie slovenského horolezectva je mimoriadny hlavne výstup Zola Demjána s Kazachmi Jurijom Mojsejevom a Kazbekom Valijevom v roku 1988. Obtiažnosti cesty ohodnotili ako VI+ A2 a výstup trval 16 dní. Tento výstup bol ohodnotený ako himalájsky výstup roka a doteraz zostáva jedným z najúžasnejšich počinov v himalájskom lezení vôbec.
 
Na Dhaulagiri dnes vedie 15 výstupových ciest, z nich 3 nemajú prepojenie na hlavný vrchol. Takmer všetky trasy na Dhaulagiri, možno s výnimkou klasickej trasy, sú mimoriadne technicky obtiažne a drvivá väčšina z nich nebola nikdy zopakovaná.
 
Poslednou nezlezenou logickou líniou hory ostáva SZ hrebeň.
 
 Časový plán expedície:
 
11. 3. prílet do Kathmandu
13-15. 3. odlet do Lukly v regióne Khumbu 
15-25. 3. aklimatizácia v regióne Everestu, trek k Everest base camp
25-10. 4. aklimatizačný výstup na vrcholy Klala Pathar, Island Peak, Pumori
10-20. 4. návrat do Kathmandu, krátky regeneračný oddych 
20-30. 4. presun do regiónu Dhaulagiri, trek do base campu
30. 4.-30. 5. climbing period, zdolanie Dhaulagiri
30. 5. návrat do Kathmandu, odlet domov

Viac o expedícii nájdete na:

 
- Reklama -