Prvý blok generácie III+ na svete bol uvedený do komerčnej prevádzky

0
Novovoronežská jadrová elektráreň (Autor: Esscom)

Pred tým, než mohol byť protokol podpísaný, potvrdil ruský úrad pre ekologický, technologický a jadrový dozor Rostechnadzor súlad 1. bloku Novovoronežskej JE-II s projektovou dokumentáciou, technologickými požiadavkami a platnou legislatívou vrátane požiadaviek na energetickú efektivitu.

Prvýkrát bol tento blok pripojený do jednotnej ruskej prenosovej sústavy 5. augusta 2016 a tým zároveň zahájil dodávku elektriny do siete. Do zahájenia komerčnej prevádzky vyrobil 1,7 TWh elektriny.

Blok prešiel postupne niekoľkými fázami energetického spúšťania a skúšobnej prevádzky a počas toho podstúpil niekoľkonásobné skúšky zariadení a systémov pri rôznych hodnotách výkonu a pri rôznych prevádzkových režimoch. Testovanie bolo dokončené 23. februára 2017 15-dennou komplexnou skúškou pri nominálnom výkone, počas ktorej preukázal stabilnú prevádzku v súlade s projektovými parametrami.

Projekt AES-2006, podľa ktorého sa stavia Novovoroněžská JE-II, má oproti tradičným blokom s reaktormi typu VVER-1000 mnohé prednosti, ktoré podstatne zlepšujú jeho ekonomické a bezpečnostné parametre. Napríklad elektrický výkon bol navýšený o 20 % (z 1000 na 1200 MW), projektová doba prevádzky základných komponentov (reaktorová nádoba a parogenerátory) bola predĺžená na dvojnásobok (z 30 na 60 let) a vďaka vysokej miere automatizácie a použitiu nových technologických riešení bolo množstvo personálu znížené o 25 až 30 %. Okrem toho blok spĺňa všetky tzv. pofukušimské požiadavky v oblasti bezpečnosti. V projekte sú použité mnohé nové bezpečnostné systémy, ktoré nemajú obdoby, ako je napríklad lapač taveniny alebo systém pasívneho odvodu tepla, ktorý umožňuje chladiť reaktor len vďaka prirodzenej cirkulácii vzduchu v prípade výpadku celého napájania a bez ľudského zásahu.

Jadrové bloky generácie III+ v súčasnosti stavajú aj Američania a Francúzi, ale 1. blok ruskej Novovoronežskej JE-II je prvý na svete, ktorý bol uvedený do komerčnej prevádzky.

Na výstavbe Novovoronežskej JE-II sa podieľli aj české firmy, ktoré v rokoch 2009 až 2015 dodali produkciu v celkovej hodnote presahujúcej 1,3 miliardy korún. Medzi dodávateľov patria napríklad armatúrky Arako, Armatury Group a MSA, výrobca čerpadiel Sigma Group, ale aj sklárne Kavalierglass a Sklárne Moravia.

Dodávky spoločnosti Kabelovna Kabex komentuje Anton Slobodin, štatutárny riaditeľ spoločnosti: „Pre spoločnosť Kabelovna Kabex znamenajú dodávky hermetických káblových priechodiek pre Novovoronežskú JE-II s reaktorom VVER-1200 generácie III+ potvrdenie vysokej úrovne kvality výroby. To, že naše produkcia bola použitá v najmodernejšom jadrovom bloku na svete, pre ktorý sú charakteristické vysoké bezpečnostné štandardy, je najlepšou referenciou nášho podniku a pomáha nám rozširovať našu produkciu aj na ďalších trhoch.“

Pro informáciu:

Novovoronežská jadrová elektráreň sa nachádza na brehu rieky Don asi 42 kilometrov južne od mesta Voroněž. Ide o prvú elektráreň s reaktormi typu VVER a každý z piatich reaktorov slúži ako demonštračný. Prvé dva bloky s reaktormi VVER-210 a VVER-365 uviedli do prevádzky v rokoch 1963 a 1969 a poslúžili na doladenie technológie reaktorov typu VVER. Dvojblok s reaktormi VVER-440 bol uvedený do prevádzky v rokoch 1971 a 1972 a šlo o prototyp komerčnej verzie týchto reaktorov. V roku 1980 bol spustený reaktor VVER-1000, opäť demonštračný blok. Prvé tri bloky boli odstavené postupne v rokoch 1988, 1990 a 2016.

Od roku 2007 prebieha výstavba dvoch blokov podľa projektu AES-2006 na objednávku spoločnosti Rosenergoatom, prevádzkovateľa ruských jadrových elektrární. Generálnym projektantom a dodávateľom Novovoronežskej JE-II je spoločnosť Atomenergoprojekt, súčasť štruktúry ruského Rosatomu. Oba bloky majú reaktory typu VVER-1200 a ide o demonštračné bloky tohoto typu. Na druhom bloku teraz prebiehajú stavebné a montážne práce.

Ruská Štátna korporácia pre atómovú energiu Rosatom spája viac než 250 podnikov, v ktorých pracuje približne 262 tisíc ľudí. Štruktúru korporácie tvoria štyri vedeckovýskumné a priemyslové komplexy, podniky jadrového palivového cyklu, objekty jadrovej energetiky a flotila jadrových ľadoborcov, ktorá je jediná svojho druhu na svete. Rosatom je jediná korporácia na svete, súčasťou ktorej sú podniky kompletného jadrového cyklu – od ťažby, spracovania a obohacovania uránu cez projektovanie a výstavbu jadrových elektrární, výrobu paliva až po vyraďovanie jadrových zariadení z prevádzky a nakladanie s rádioaktívnym odpadom a použitým jadrovým palivom vrátane jeho prepracovania.

Rosatom je vlastníkom a prevádzkovateľom všetkých desiatich jadrových elektrární na území Ruskej federácie, na ktorých pracuje 35 blokov produkujúcich viac než 17 % všetkej elektriny vyrobenej v Rusku. Medzi tieto reaktory patrí aj rýchly sodíkom chladený reaktor BN-800, ktorý je najvýkonnejším priemyselným reaktorom tohoto typu na svete.

Rosatom zaujíma poprednú pozíciu na svetovom trhu s jadrovými technológiami. Desaťročné portfólio exportných zákaziek Rosatomu presahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliárd amerických dolárov a patrí doň 34 blokov jadrových elektrární v 12 krajinách sveta.

Autor: Esscom

- Reklama -