Nebezpečný vplyv Antona Chromíka?

0
Anton Chromík (Autor: SITA)

Návrh novely zákona o hazardných hrách prešiel druhých čítaním a sprevádzalo ho až 7 pozmeňujúcich návrhov, pričom 5 predložili poslanci z OĽaNO-NOVA. Hoci ide o najprísnejšiu reguláciu tohto podnikania v histórii, skupinka poslancov vedená A. Chroíkom za snaží premeniť tento zákon na prohibičný, čo bude mať za následok nielen obrovský výpadok príjmov do štátnej kasy, ale zároveň vytvorenie čierneho trhu a nulovú ochranu rizikových hráčov.

 „So zdesením sme sledovali poslednú schôdzu parlamentu, na ktorej sa prerokovával návrh zákona o hazardných hrách. Poslankyne OľaNO ako Veronika Remišová či Anna Verešová si počas rokovania chodili doslova pre rozumy na balkón pre verejnosť za pánom Chromíkom a následne ho informovali o vývoji schôdze. Dokonca sa pri nás začala modliť skupinka aktivistov v tričkách Zastavme hazard. S takým fanatizmom sme sa ešte nestretli, o to viac šokujúce to bolo na pôde národnej rady, kde by mal hrať úlohu predovšetkým zdravý rozum a nie emócie,“ povedala Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier.

Asociácie pripomínajú, že tvrdé regulačné opatrenia, ktoré obsahuje vládny návrh zákona už v tejto podobe zlikvidujú polovicu súčasného trhu, nakoľko hracie zariadenia viac nebudú môcť byť umiestnené v pohostinstvách, ale len vo veľkých herniach s minimálnym počtom strojov dvanásť oproti doterajším piatim. Zvýšilo sa aj odvodové zaťaženie a dokonca sa znížilo kvórum petície potrebnej na zákaz hazardu pre Bratislavu a Košice. V týchto mestách už netreba vyzbierať 30, ale len 20% podpisov. Aktivisti ústami poslancov OĽaNO však žiadajú úplne vypustenie nutnosti petície alebo len 15%.

 „Toto šachovanie s kvórom považujeme za účelové. Doteraz sa totiž nevyriešila otázka bratislavskej petície. Už 5 mesiacov nevieme, koľko má hlavné mesto platných podpisov a tlak na vládu i znižovanie kvóra napovedá, že ich nebude dosť na zákaz, o ktorý sa tak aktivisti usilujú. Umelo vytvárajú okolo tohto podnikania hystériu ,dokonca im za to ešte aj vo svojej reči poďakoval poslanec OĽaNO a autor jedného z pozmeňujúci návrhov Eduard Heger. Smerom na balkón adresoval vďaku za viac ako ročné živenie tejto témy. Títo poslanci sa tvária, že im ide o ešte prísnejšiu reguláciu, no v skutočnosti pripravujú pôdu pre aktivistov okolo A. Chromíka, aby bez nutnosti petície chodili od mesta k mestu ako doteraz a presviedčali miestnych poslancov o zákaze. Chromík už teraz zbiera finančné prostriedky na celoštátnu kampaň proti hazardu. Skúsenosti s takouto nenávistnou kampaňou už má po referende za rodinu. Hoci bolo neúspešné, Slováci zaňho zaplatili miliónmi eur,“ hovorí Lukáčová.

Strach o stratu pracovných miest prišli pred národnú radu minulý týždeň vyjadriť stovky zamestnancov herní z celého Slovenska a už zajtra sa zídu opäť. Tento priemysel zamestnáva totiž 12tisíc ľudí.

- Reklama -