Nadácia Orange už po ôsmykrát hľadá výnimočné mimovládne organizácie

0
Cena Nadácie Orange (Autor: Nadácia Orange)
Nadácia Orange vyjadrí uznanie a podporu neziskovému sektoru už po ôsmy raz. „Po celom Slovensku nachádzame šikovných ľudí, ktorí svojou odhodlanosťou a vytrvalosťou – častokrát  spojenou s prekonávaním neuveriteľných prekážok – zmysluplne prispievajú k riešeniu aktuálnych potrieb našej spoločnosti. Cena Nadácie Orange je verejným poďakovaním tým, ktorí ešte stále majú záujem meniť svet k lepšiemu,“ povedala správkyňa Nadácie Orange Andrea Cocherová.
 
Vzdelávanie, sociálna inklúzia a komunitný rozvoj sú oblasti, v ktorých sa každoročne udeľuje Cena Nadácie Orange a zároveň v týchto oblastiach svoju činnosť profiluje aj samotná Nadácia Orange. V minulom roku si výnimočné ocenenie spoločne s finančnou odmenou odniesli organizácie, ktoré sa zaoberajú napríklad zlepšením sociálnych zručností detí na základných školách (Liga za duševné zdravie SR, o.z.) či tvoria inšpiratívne verejné priestory určené na realizáciu rôznych komunitných aktivít (Truc sphérique, o. z.), alebo  aj za poskytovanie komplexných integrovaných sociálnych služieb cielených hlavne na rómsku komunitu (ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj, o. z.). Rozpätie všetkých troch oblastí je veľmi široké a projekty na zlepšovanie nášho sveta rozmanité. Tie, ktoré najviac zaujmú hodnotiacu komisiu tento rok a teda laureátov Ceny Nadácie Orange za rok 2016 spoznáme v máji.
 
Aj v tomto ročníku  komisia udelí Cenu pre osobnosť za občiansku angažovanosť. Tá  patrí človeku, ktorý dlhodobo a systematicky prináša zmysluplné inovatívne riešenia a ovplyvňuje verejnú mienku v prospech tých, ktorí to najviac potrebujú. V minulom roku si ocenenie prevzal zakladateľ neziskovej organizácie VOICES Ivan Ježík za dlhoročné pôsobenie a hľadanie inovatívnych riešení v oblasti vzdelávania, snahu viesť a vychovávať najmä mladých ľudí smerom k otvorenej komunikácii, učeniu a samostatnému kritickému mysleniu. V minulosti boli ocenení  aj riaditeľka OZ Proti prúdu a šéfredaktorka pouličného časopisu Nota bene, Sandra Tordová či Marek Roháček, riaditeľ OZ Návrat, ktoré sa zaoberá problematikou opustených detí a ich umiestňovaním do náhradných, profesionálnych rodín.
 
Po druhýkrát  rozhodne o  víťazovi aj široká verejnosť. Nadácia Orange umožní každému v online hlasovaní vyjadriť svoje sympatie jednej z nominovaných mimovládnych organizácií. Minulý rok získalo najviac hlasov košické združenie STROM a odnieslo si tak Cenu verejnosti. 
 
O organizáciách, ktoré postúpia na shortlist vytvorený z piatich nominantov v každej kategórii, rozhodnú hodnotiace komisie zostavené z odborníkov pre danú oblasť. V druhom kole  absolvujú zástupcovia „mimovládok“  osobné prezentácie. Tie budú posledným krokom boja o ocenenie a hodnotiaca komisia následne vyberie víťazov, ktorí okrem ceny získajú aj finančnú podporu. Laureáti Ceny Nadácie Orange za rok 2016 budú vyhlásení na slávnostnom gala večere v Bratislave za prítomnosti nominovaných mimovládnych organizácií, členov odborných hodnotiacich komisií, členov Správnej rady a predstaviteľov Nadácie Orange. zástupcov médií a pozvaných hostí.
 
Pre ocenené organizácie je určená finančná podpora na ďalší rozvoj ich činnosti, a to vo výške 8 000 eur za prvé miesto, 5 000 eur za druhé a 3 000 eur za tretie miesto. Víťazná organizácia v online hlasovaní získa 2 000 eur. Nadácia Orange takto prerozdelí celkovú sumu 50 000 eur s cieľom posilniť stabilitu ocenených organizácií a zaistiť pokračovanie ich aktivít a poslania. Prestížne ocenenie nominovaným a laureátom umožňuje aj zviditeľnenie ich aktivít smerom k širokej verejnosti, čo im môže priniesť nových podporovateľov, sympatizantov či dobrovoľníkov. Video pozvánku s odôvodnením, prečo je dobrý nápad nominovať sa do Ceny Nadácie Orange, nájdete na facebookovom profile Nadácie Orange.
 
Mimovládne organizácie, ktoré sa chcú uchádzať o ocenenie, sa prihlasujú výlučne prostredníctvom nominačného formulára na nadaciaorange.egrant.sk. Formulár vo vlastnom mene vypĺňajú samotné organizácie.
 
Uzávierka prijímania prihlášok je 23. marca 2017 o 24.00 hod. Viac informácií nájdete aj na www.nadaciaorange.sk alebo na facebookovom profile Nadácie Orange. 
 
Autor: Redakcia
 
- Reklama -