MLADÍ: Nezamestnaní niekedy nepotrebujú kurzy, ale nakopnutie

0
Ilustračné foto: Študenti (Autor: SITA)

Program bude mať rečníkov aj mentorov ako napríklad Šimona Šicka, ktorý založil startup Pixel Federation či ľudí, ktorí trénovali českého ministra financií Andreja Babiša pri vstupe do politiky, priblížila Sváková. Tvrdí, že nezamestnaní alebo hľadajúci si prácu nie vždy “potrebujú štandardný rekvalifikačný kurz, ale potrebujú motiváciu a nakopnutie”.

Do programu sa prihlásilo viac ako sto ľudí, vyberú tých, ktorí ich najviac presvedčia vo svojej prihláške, že sú dosť motivovaní a budú brať projekt seriózne. “Chceme totiž vytvoriť Klub Young Guns, lebo veríme, že rovnako ako Harvard je zaujímavý hlavne pre to, kto sú vaši spolužiaci a na koho sa v budúcnosti budete môcť spoľahnúť, tak aj tento tím mladých ľudí sa bude navzájom ťahať a o päť rokov to budú mladí úspešní ľudia,” priblížila Sváková. Ako dodala, bola by rada, ak by za tých desať týždňov aspoň 90 percent ľudí naplnilo svoj cieľ. “V mojom tíme si myslia, že som sa zbláznila, ale ja to pokojne risknem a skúsim ľudí motivovať, aby sme takúto úspešnosť dosiahli,” uviedla.

Počas desiatich týždňov sa budú účastníci projektu venovať rôznym témam ako napríklad psychológia nezamestnanosti, ako sa predať a nezapredať či digitálna ekonomika. Práve psychológia nezamestnanosti bude 7. októbra úvodnou témou. “Nie každý vie, čo sa odohráva v hlave človeka, ktorý je nezamestnaný. Nie každý, kto sa v tejto situácii ocitne, vie, aké iracionálne myšlienky mu reálne bránia posunúť sa ďalej,” vysvetlila Sváková. Dodala, že program bude mať rečníkov aj mentorov. Rečníci budú podľa Svákovej prezentovať reálne veci zo života, ktorými si prešli v práci, podnikaní, na cestách, v zlých aj dobrých časoch. “Medzi takých ľudí patrí napríklad Šimon Šicko, ktorý založil a vedie najúspešnejší slovenský startup Pixel Federation, ďalej tam budú prednášať ľudia, ktorí trénovali Andreja Babiša pri vstupe do politiky, Patrik Pauko, ktorý viedol výskum šťastia na Slovensku, a mnohí ďalší,” uviedla s tým, že mentori budú ľudia, ktorí budú mimo workshopov pracovať s Young Guns a viesť ich týždeň čo týždeň k naplneniu cieľa.

Projekt vyhral medzinárodnú súťaž Alumni Innovation Fund, kde sa prihlásilo viac ako 850 tímov z celého sveta. Projekt Young Guns sa dostal do finále a ako jediní zo Slovenska získali grant. Projekt takisto podporuje Veľvyslanectvo USA na Slovensku.

- Reklama -