Krajina, ktorá chce hovoriť o pravde a ktorá by chcela ovplyvňovať osudy iných krajín, sa bojí vyšetrovania a klame, píše na sociálnej sieti prezident Andrej Kiska o Rusku

0
Facebookový profil prezidenta Andreja Kisku (Autor: ReproFoto: Facebook)

„Všetci by sme si želali, aby bol z Ruska náš skutočný priateľ a partner. V boji proti terorizmu, v hospodárskej spolupráci. Vo vede, v kultúre, v športe,“ píše Kiska s nádejou na Facebooku. Prezident však zároveň s poľutovaním dodáva, že „Vladimir Putin, žiaľ, zo svojej krajiny spravil niečo, nad čím každý slobodne mysliaci človek len neveriacky krúti hlavou“.

Hlavou krúti nielen prezident, ale aj stovky ďalších používateľov sociálnej siete. Tlačítko „páči sa mi to“ pod prezidentovým komentárom stlačilo za prvú hodinu po zverejnení takmer 1 800 užívateľov a ďalších vyše 170 status Andreja Kisku zdieľalo aj na svojom vlastnom profile. Krátko potom sa pod názorom hlavy štátu na Facebooku rozhorela vášnivá debata.

Partner, ktorému sa bude dať veriť?

„Mám rád ruskú kultúru, vážim si ruských ľudí. Dúfam preto, že ruský intelekt čím skôr prekoná túto ideologickú mašinériu a z Ruska sa stane partner, ktorému budeme môcť veriť,“ píše vo svojom komentári na Facebooku Andrej Kiska. Ľudia v reakciách na ruské zablokovanie vyšetrovania pádu dopravného lietadla na Ukrajine už nie sú takí zhovievaví ako prezident.

Koľko ľudí, toľko chutí

Názory užívateľov Facebooku na prezidentov status sa rôznia. Za všetky kritické komentáre spomeňme aspoň jeden. „Bolo od začiatku úplne zrejmé, že MH17 zostrelili ruskí separatisti BUKom dovezeným z Ruska a teraz sa k tomu priznalo aj samotné Rusko tým, že nechce vyšetrovanie,” píše jeden z užívateľov pod prezidentovým komentárom na Facebooku. Nájdu sa však viacerí, ktorí sú z Kiskovho postoja voči Rusku sklamaní. „Bol som z vás nadšený ako z človeka, ale ako politik ma čím ďalej, tým viac iritujete svojim strkaním sa Američanom do zadku,“ píše v reakcii na názor prezidenta užívateľ, ktorý s ním nesúhlasí.

Celú diskusiu na profile Andreja Kisku si môžete prečítať TU

- Reklama -