Záchody v Poprade za skoro 90-tisíc eur majú svoju dohru. Vypovedať na polícii bol aj primátor. Neuveríte, o koľko peňazí prišlo mesto

0
Časť zrekonštruovaných toaliet za vyše 80.000 tisíc eur vo vestibule Mestského úradu v Poprade (Autor: TASR)

Vo februári sme písali, ako vynaložilo mesto Poprad na modernizáciu toaliet v mestskom úrade neuveriteľných 88-tisíc eur vrátane DPH. „To sú pravdepodobne najdrahšie záchody na Slovensku. Ja mám za takúto sumu postavený dom,“ rozčuľovali sa Popradčania. Mesto sa však vyjadrilo, že dostalo tri cenové ponuky a oni zvolili tú najlacnejšiu. Viac sme o tom písali TU.

Na tlak verejnosti začala modernizáciu skúmať aj hlavná kontrolórka Zita Kozlerová. „Okolo 26-tisíc eur sme vyčíslili ako nehospodárne nakladanie. Mrzia ma hlavne školácke chyby, ku ktorým v celom procese došlo,“ cituje jej vyjadrenie denník Plus JEDEN DEŇ s tým, že podľa nej sa sumou sedemtisíc eur niekto obohatil.

Na záchodoch mal byť dokonca vyfakturovaný aj taký tovar, ktorý do dnešného dňa nedodali. „Bolo dodaných napríklad menej tvárnic i zrkadiel. Dodaný nebol ani odtokový žľab v hodnote 5 700 eur,“ tvrdí Kozlerová.

Primátor mesta Jozef Švagerko priznal, že celú vec už rieši aj polícia a už bol aj vypovedať, pričom pripúšťa, že prišlo k nedostatkom. Niektoré zistenia kontrolórky nie sú však podľa neho objektívne. „Zvažujeme oslovenie súdneho znalca, ktorý celú rekonštrukciu preskúma. Ak potvrdí nezrovnalosti, som pripravený od dodávateľa prostriedky vymáhať,“ povedal primátor s tým, že zamestnancovi mesta, ktorý robil stavebný dozor, nepredlžili pomer.

„Zodpovednosť by mali prebrať aj ľudia, ktorí, keď už bola stavba hotová, dávali primátorovi dodatok podpisovať. Pýtam sa, s akým svedomím,“ dodáva hlavná kontrolórka, pretože mesto urobilo dodatok o navýšení prác v sume 10-tisíc eur.

- Reklama -