Takto sa žije na východnom Slovensku. Starostka obce prehovorila o Rómoch, Ficovi aj rozvrate rodín

0
Zuzana Germanová (Autor: Archív Z. G.)

Zúčastnili ste sa snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Viete niekoľkými vetami vysvetliť, čo konkrétne vaša obec získava tým, že je členom združenia?

Obec Richvald ako člen Združenia miest a obcí Slovenska získala členstvom v prvom rade pomyselnú barličku, ktorá presadzuje záujmy územnej samosprávy. To znamená, že je to organizácia, na ktorú sa obraciame s našimi požiadavkami, postojmi a návrhmi na zlepšenie života v našich regiónoch.

V druhom rade sú to informácie poskytované touto organizáciou. Pri každej legislatívnej zmene, ktorá má dosah na samosprávu, sme priebežne informovaní. Vďaka tomu máme priestor na zapracovanie týchto zmien do našich všeobecne záväzných nariadení.

Na sneme ZMOS vystúpil premiér Robert Fico s dosť emotívnym prejavom. Hovoril o hercoch, celebritách, prostitútkach… Neprišiel vám ten prejav už trochu cez čiaru?

Nie, aj ja patrím medzi ľudí komunikujúcich priamo. Aj keď to môže vyvolať rozruch, aj ten môže padnúť na úrodnú pôdu. Súhlasím s ním v tom, že spoločnosti má byť za vzor inteligencia národa a nie tí, ktorí sa za ňu považujú.

Fico dokonca tvrdil, že snem ZMOS je po parlamentných voľbách druhá najvýznamnejšia udalosť. Nie je to prehnané?

Ak by ste žili samosprávou, tak by ste to nepovažovali za prehnané. Samospráva je pre občanov prvou bútľavou vŕbou, na ktorú sa obracajú s každodennými problémami. Starostovia a zastupiteľstvo sú tí, ktorí hľadajú riešenia na všetky možné otázky a požiadavky svojich občanov. Preto si myslím, že snem organizácie, ktorá zastrešuje všetkých týchto predstaviteľov, si zaslúži byť považovaný za takú významnú udalosť v našom štáte.

Ste nezávislou starostkou obce, je to výhoda či nevýhoda? Nie je to tak, že napríklad počas vlády Smeru alebo predtým počas pravicovej vlády má obec preto sťažený prístup k peniazom?

Svoju politickú nezávislosť považujem za obrovskú výhodu. Nie som tlačená do privlastňovania si názorov, s ktorými striktne nesúhlasím. Išla som do svojej funkcie starostky obce s tým, že chcem robiť to, čo je pre našu obec osožné, a nie pre tú-ktorú politickú stranu. Nie som rada bábkou v niečích rukách.

Čo sa týka financovania, nebudeme si nahovárať, že mám rovnako jednoduchý prístup k financiám ako starostovia pod záštitou vládnucich strán. Vďaka Bohu, nie však v každej oblasti je rovnaký prístup. Preto aj našej obci sa podarilo získať financie z rôznych projektov.

V erbe obce máte tri vyššie topole, dva  nižšie. Prečo? Sú to nejaké konkrétne stromy?

Symbolom obce sú topole. V minulosti na celom území katastra dominovali lesy, čo sa neskôr odrazilo i v samotnom názve obce Richvald – Reichwald – z nemeckého slova vo význame bohatý les.

Richvald má okolo tisíc obyvateľov, leží na východnom Slovensku v okrese Bardejov. Čo sú typické problémy takejto obce?

Finančná poddimenzovanosť samosprávy má výrazné dôsledky aj pre našu obec. Na obce sa prenáša široká škála štátnej správy, ktorá však finančne nie je pokrytá. Schvaľujú sa zákony šité nie na obce, ale na mestá, preto ak som starostkou v obci s jednou administratívnou pracovníčkou, samozrejme, že sa nemôžem porovnávať s obcami, kde obecný/mestský úrad tvorí dvadsať špecializovaných zamestnancov na tú-ktorú oblasť. Pričom agendu máme tú istú, veľkosť katastrov je porovnateľná, len v počte obyvateľov sa líšime. Poznám obce, kde sa v starostovi kumuluje celý obecný úrad, je starostom, administratívnou pracovníčkou aj údržbárom.

Čelíme začarovanému kruhu: kapacity škôlok neuspokojujú množstvo podaných prihlášok, v dôsledku čoho mamičky musia zostávať s deťmi doma, keďže babičky ešte pracujú. Tým narastá nezamestnanosť a oteckovia cestujúci za prácou do zahraničia strácajú kontakt so základnou bunkou spoločnosti, v dôsledku čoho sa rodiny rozvracajú. Tiež občania v obci pociťujú diskrimináciu v porovnaní s našimi rómskymi občanmi. Rómski občania poznajú dôkladne svoje práva, ktoré využívajú až zneužívajú, čím sa vytvára napätie s touto marginalizovanou komunitou.

Viacerí poslanci z regiónov, najmä z východu, majú pocit, že v Bratislave sa na nich vôbec nemyslí, vnímate to aj vy tak?

Možno takýto problém vzniká pri poslancoch mestských zastupiteľstiev, ich odmeny sú niekedy vo výške platov niektorých starostov. Ale v obciach sú odmeny za celý rok vo výške 100 – 200 eur. Naši poslanci berú svoju funkciu ako niečo medzi starostom a občanmi. Ich právne vedomie je na nižšej úrovni v porovnaní s mestskými, preto si ani neviem predstaviť, že by mali pocit, že sú nejako nedocenení v Bratislave.

Obec Richvald preslávilo včelárstvo, dokonca tu našli najstarší úľ na Slovensku z roku 1691. Ako to je s týmto tradičným zamestnaním či koníčkom dnes? Hovorí sa, že včelárstvo jednoducho vymiera, čo môže mať ešte veľký vplyv aj na slovenské poľnohospodárstvo. Naozaj je v takej kríze?

V našej obci určite včelárstvo nevymiera, práveže zažíva svoj rozkvet. Mladí sa vracajú k tradičnému pestovaniu ovocných stromov, zeleniny, chovu hospodárskych zvierat. Anglické trávniky sa menia na vyvýšené záhony, skleníky, ovocné sady či pastvu pre zvieratá. Tak je to aj so včelárstvom. Omnoho viac ľudí začína so včelárstvom alebo rozširuje včelie rodiny – úle tak pribúdajú. V našej oblasti sú jedľové lesy, preto od nás pochádza aj kvalitný medovicový med. Žiadny zo včelárov sa však neodváži so svojím sladkým zlatom podnikať. Je to skôr len ich koníček, med je len pre ich osobnú spotrebu alebo spotrebu ich rodiny a susedov.

- Reklama -