Starostovia pustili na Nesrovnala bombu: Problémy sa kopia, naďalej pretrváva neochota, neprofesionalita, nekoncepčnosť a chaos

0
Bratislava (Autor: repro youtube, mg)

Starostovia tvrdia, že k alarmujúcemu nedodržiavaniu lehôt, úradným prieťahom, rozbitým cestám, neporiadku či problémom s osvetlením sa pridávajú aj populistické prezentácie prípravy novely zákona o Bratislave.

Taktiež je tu podľa nich netransparentné obstarávanie verejného osvetlenia, stále nedoriešená parkovacia politika a chaotické postupy vo výstavbe náhradných nájomných bytov. “Mestu chýbajú odborníci, nestíha reagovať na podnety miestnych samospráv, koná bez diskusie so starostami, odborníkmi a obyvateľmi mestských častí. Rozhodnutia, ktoré posledné dni vyhrocujú situáciu v meste medzi Bratislavčanmi a vedením mesta, sú dôsledkom nekoncepčného, neodborného a ignorantského prístupu,” povedal predseda regionálneho združenia a starosta bratislavskej Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa.

Takáto situácia je pre naplnenie rozbehnutých projektov a pre ďalší rozvoj Bratislavy podľa starostov neúnosná. Primátora Nesrovnala a riaditeľa bratislavského magistrátu Martina Marušku preto opäť vyzývajú, aby urobili zmeny, ktoré budú viesť k zvýšeniu odbornosti, profesionality a efektivity výkonu magistrátu a začali konštruktívne i s rešpektom komunikovať s miestnymi samosprávami. 

“Bratislavu posunú dopredu reálne riešenia, rokovanie, konkrétne návrhy, nie vzájomné obviňovanie,” argumentuje Nesrovnal. Ako tvrdí, hľadá reálne riešenia mnohých problémov, ktoré dlhodobo trápia hlavné mesto a jeho obyvateľov.

Súčasťou toho sú podľa magistrátu aj nejasné a pre daňového poplatníka nezrozumiteľne nastavené vzťahy hlavného mesta a mestských častí, ktoré nepodporujú efektívnosť a ďalší rozvoj celého mesta. Primátor deklaruje, že je pripravený hľadať riešenia týchto problémov aj v spolupráci so starostami mestských častí. 

“Nie však prostredníctvom tlačových správ či vzájomných útokov, ale rokovaniami o konkrétnych návrhoch na zlepšenia, vrátane návrhov z dielní jednotlivých starostov,” podotkol s tým, že rozumie nervozite niektorých starostov. Na stole majú mať totiž niekoľko horúcich tém, od otváracích hodín prevádzok, cez zastavené čerpanie eurofondov pre nekompetentnosť a nedbanlivosť, až po závažné obvinenia z korupcie.

Primátor vyzýva starostov k silnejšiemu vecnému hlasu v konkrétnych návrhoch na vyriešenie dlhodobo zanedbaných problémov. Rovnako by ocenil, ak by sa regionálne združenie jasne vyjadrilo aj v ďalších otázkach, ktoré sú predmetom záujmu Bratislavčanov, a to vrátane vážnych obvinení z korupcie. “Bratislava nesmie byť zhlukom 17 sporiacich sa dedín, ale jedným mestom so 17 mestskými časťami, so spoločným záujmom a jasnými riešeniami,” uviedol Nesrovnal.

- Reklama -