Námestie hraničiarov a Čapajevovu ulicu chcú premenovať

0
Ilustračné foto: Parkovanie v bratislavskej Petržalke (Autor: SITA)

Poslankyňa je totiž presvedčená, že aj práve takouto zmenou by sa ľudia mohli ľahšie vysporiadať s minulosťou. “V Petržalke sa po roku 1989 zmenili mnohé názvy ulíc. Menili sa, lebo niesli predtým názvy rôznych komunistických pohlavárov, rôzne spriatelené názvy komunistických štátov, ale dva názvy ostali. Pre mňa sú veľmi bolestivé,” uviedla Plšeková. Poukazuje pritom na to, že Námestie hraničiarov nesie názov po ľuďoch, ktorí slúžili na obranu socialistickej vlasti na hranici a zatýkali tých, ktorí sa snažili utiecť za slobodou. Po ďalšom vrahovi je podľa nej pomenovaná aj Čapajevova ulica. “Ak chceme byť hrdými demokratmi, nemôžeme sa snažiť budovať identitu na názvoch spojených s týmito komunistickými pohlavármi a zlými činmi,” podotkla.

V tejto súvislosti preto spolu s Petržalským okrášľovacím spolkom podáva na mestskú časť návrh na zmenu názvu oboch spomínaných ulíc. Ako uviedla pre TASR, podobný návrh sa pritom objavil už zhruba pred desiatimi rokmi, kedy to ale celé akosi odišlo do stratena. Návrh mal vtedy stroskotať na tom, že podľa kompetentných by takéto zmeny priniesli nemalé problémy a boli by náročné napr. pri vybavovaní nových dokladov.

Príliš drahé?

Na to však poukazuje miestna samospráva aj v súčasnosti. Podľa nej treba totiž zohľadniť aj fakt, že každé premenovanie vyvolá následné zmeny v občianskych preukazoch, sídlach spoločností, označení budov, zásahy do grafikonu MHD, prekreslenie máp a podobne. To môže spôsobiť nemalé finančné a časové náklady zo strany obyvateľov, podnikateľov aj mestskej časti. Pozitívnym faktom by bolo aspoň to, že doklady by sa v takomto prípade vymieňali zadarmo. “Ak je potrebné vydať nový doklad, či už občiansky preukaz, vodičský preukaz, pas alebo osvedčenie o evidencii vozidla, pri zmene nezavinenej občanom, napríklad pri zmene názvu obce, ulice alebo jej číslovania, v takom prípade sa správny poplatok nevyberá,” vysvetlila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

“Nebolo by to určite jednoduché. Myslím si, že momentálne má Petržalka úplne iné priority a potreby, ktoré si vyžadujú naši obyvatelia,” skonštatoval starosta Petržalky Vladimír Bajan s tým, že je ale na poslankyni, čo urobí. “Hodnotiť však z pohľadu politika históriu je vždy nebezpečné. Netrúfal by som si o nikom povedať, že je vrah bez toho, aby som mal konkrétny dôkaz,” podotkol.

Podľa stanoviska samosprávy však môže Petržalka takéto uznesenie prijať, ak bude v návrhu dostatočne zdôvodnené a preukázané, že pomenovania predmetného námestia a ulice odkazujú na vrahov a ľudí, ktorí konali proti ľudskosti a poslanci zároveň uznajú tento návrh ako opodstatnený. Konečné slovo ale bude mať bratislavské mestské zastupiteľstvo, petržalský miestny parlament môže takéto zmeny len odporučiť.

- Reklama -