Ľudia na východnom Slovensku sa podľa nadácie čoraz viac aktivizujú

0
Záverečná výstava vzdelávacieho programu MyMachine Slovakia, ktorý realizuje Karpatská nadácia, prezentuje vynálezy študenti škôl z Prešovského a Košického kraja, ktoré zostrojili podľa návrhov mladších žiakov (Autor: TASR)

“Podľa mňa si ľudia viac uvedomujú, že žijú v nejakom prostredí a ak chcú, aby to prostredie bolo kvalitné, aby sa im dobré žilo, musia aj oni sa na tom podieľať. Vzťah k prostrediu, v ktorom žijú, k obci, v ktorej žijú, k sídlisku, na ktorom žijú, sa jednoznačne upevňuje. Rastie záujem aj o dobrovoľníctvo,” povedala pre TASR Kollárová.

Podľa manažéra grantových programov Karpatskej nadácie Tomáša Töröka príkladom je napríklad občianske združenie Barlička z Prešova, ktoré sa špecializuje na prácu s deťmi so znevýhodnením, ale aj starými ľuďmi.

“Pripravili rôzne aktivity pre deti aj pre starších. Takisto sa snažia rekultivizovať svoj areál. Snažia sa do toho zapájať aj materskú a základnú školu, aby si tam prišli deti dajme tomu niečo zasadiť, nejakú zeleninu či kvety, a tým v podstate prehlbovali vzťah k prírode a taktiež aj k lokalite,” vysvetlil Török.

KN od roku 1994 finančne podporila stovky projektov sumou viac ako 2,1 milióna eur. Ako tvrdí Kollárová, každému nápadu je potrebné dať formu. Každý projekt má podľa nej určité parametre, odkedy dokedy trvá, aké tam budú aktivity, aký je jeho hlavný cieľ, kto ho bude realizovať a koľko to bude stáť.

“Snažíme sa projektové formuláre robiť jednoducho, prístupne, elektronicky, to znamená, že každý, hlavne mladí ľudia sa vedia k nemu veľmi rýchlo dostať. Samozrejme ponúkame aj poradenstvo,” vysvetlila Kollárová.

V rámci grantových programov poskytujú i finančnú investičnú pomoc. “Čo my skôr vyžadujeme je, aby personálne náklady alebo práca bola zabezpečená dobrovoľnícky. Čiže materiál, nákup pomôcok, občerstvenie k aktivitám, toto všetko si vedia z grantu nakúpiť, ale prácu, vklad tých ľudí, to zase očakávame, že bude dobrovoľnícky zabezpečené členmi toho združenia alebo obyvateľmi,” dodala Kollárová.

- Reklama -