Koalícia sa neobáva vyľudňovania regiónov pre hromadné presuny ľudí za prácou. Naopak opozícia bije na poplach

0
Andrej Danko (SNS), Robert Fico (Smer-SD) a Béla Bugár (Most-Híd) (Autor: TASR)

Do pléna predložila trojica poslancov vládneho Smeru-SD novelu zákona o službách zamestnanosti, ktorou sa má zvýšiť príspevok na dochádzanie za prácou, či zaviesť nový príspevok na presťahovanie za prácou. Práve zavedenie tohto príspevku opozícia kritizuje. “Napriek tomu, že dosahujeme rekordné minimá v počte nezamestnaných, tak regionálne rozdiely v krajine sa neznižujú. Za hlavný dôvod považujem opatrenia niekoľkých vlád strany Smer-SD. Zaoberajú sa nimi už desať rokov ale s objektívne mizivými výsledkami,” skonštatovala poslankyňa SaS Jana Kiššová.

Podľa jej slov sa stráca zmysel opatrenia, keď na jednej strane vláda deklaruje snahy znižovať regionálne rozdiely, ale na strane druhej navrhuje poskytovať príspevok na presťahovanie sa za prácou. “Neviem, čo konkrétne je cieľom novely a či sa zaoberal navrhovateľ aj následkami tohto návrhu. Chudobné regióny prídu o príjmy z daní, ostanú zariadenia ako školy, škôlky poloprázdne. Bude aj menší dopyt po tovaroch a službách, čo bude mať vplyv na to, že tí, ktorí tieto služby ponúkajú, prídu o podnikateľské príležitosti. Nie je toto opatrenie, ktoré regionálne rozdiely opäť len prehĺbi?” pýtala sa koaličných poslancov Kiššová.

Opozičná poslankyňa Anna Verešová (OĽaNO) upozornila na to, že predkladatelia novely počítajú, že príspevok na presťahovanie využije len 75 ľudí. “O tento nástroj nebude záujem. Prekvapilo ma, že s tým počítajú aj samotní predkladatelia. Podľa pokiaľ bude príspevok na presťahovanie sa za prácou podmienený výlučne zmenou trvalého pobytu, neprinesie očakávaný účinok, pretože sa dá predpokladať len obmedzený záujem zo strany dotknutých osôb,” myslí si Verešová.

Predložila preto pozmeňujúci návrh, ktorým chce poskytovanie tohto príspevku upraviť, a to tak, aby na jeho získanie stačilo predložiť doklad o nahlásení prechodného pobytu.

S opozíciou však nesúhlasili koaliční poslanci. Jeden z predkladateľov novely Ľubomír Petrák (Smer-SD) uviedol, že týmto návrhom nikto nenastavuje zvyšovanie regionálnych rozdielov ani vyľudňovanie zaostávajúcich okresov. “Vytvárame systémové predpoklady pre to, aby tí, ktorí majú záujem pracovať a vo svojom trvalom bydlisku nie sú si schopní nájsť primeranú prácu za primeranú mzdu tak, aby si boli schopní uhradiť náklady a oplatilo sa im dochádzať za prácou a udržali si pracovné návyky,” doplnil Petrák. Prechodným pobytom sa podľa jeho slov nezabezpečí výber podielových daní a problém by mohli mať aj ľudia s umiestnením detí do škôlok.

 Podľa jeho straníckeho kolegu Erika Tomáša je pre celú opozíciu typické, že “vie len maľovať čerta na stenu bez toho, aby ponúkla reálne riešenie”. “Vláda reaguje na regionálne rozdiely na Slovensku,” namietal Tomáš.

- Reklama -