Fico predstavil zákon o regionálnej investičnej pomoci: Prepisujeme historické čísla, pokiaľ ide o nezamestnanosť

0
Robert Fico počas 76. rokovania vlády SR (Autor: TASR)

 Z návrhu zákona o regionálnej investičnej pomoci z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý v utorok (6.2.) definitívne schválila Národná rada SR, vyplýva, že podmienkou investičnej pomoci investorom na Slovensku už nebude tvorba pracovných miest vo výrobe. “K zásadným zmenám patrí vypustenie požiadavky tvorby pracovných miest v priemyselnej výrobe. V oblasti technologických centier a centier podnikových služieb nahradila podmienku zamestnania podielu vysokoškolsky vzdelaných ľudí podmienka vyplácania vyšších ako priemerných miezd v danom okrese. Výraznou zmenou je taktiež modifikácia podmienky realizovania investičného zámeru na jednom mieste,” priblížil v predkladacej správe k zákonu slovenský rezort hospodárstva.

Ďalšie zmeny legislatívy súvisia podľa MH SR so zmenou smerovania investičnej pomoci podľa potrieb Slovenskej republiky, a to ako z pohľadu typov investície, tak aj regionálneho rozmeru realizovania investičných zámerov. “Návrh zákona ďalej prináša sprísnenie hodnotenia investičných zámerov, sprehľadnenie podmienok poskytnutia investičnej pomoci, sprísnenie podmienok ich plnenia a presné definovanie krokov orgánov štátnej správy v prípade zistenia ich porušenia,” upozornilo ministerstvo hospodárstva.

Poslanci parlamentu schválili aj pozmeňujúce návrhy zo spoločnej správy výborov. Upravuje sa tak povinnosť prijímateľa investičnej pomoci evidovať oprávnené náklady investičného zámeru a ostatné náklady súvisiace s investičným zámerom prehľadne a oddelene tak, aby boli jednoznačne identifikovateľné. Taktiež sa znemožní, aby daňovník čerpal dve úľavy na dani súbežne.

- Reklama -