Do boja o bratislavskú župu vstúpil ďalší hráč. Nejde pritom o neznáme meno

0
Bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. (Autor: SITA)

Ftáčnik bude kandidovať ako nezávislý. O post predsedu BSK sa rozhodol uchádzať podľa vlastných slov preto, že chce kraju ponúknuť svoje skúsenosti a výsledky z doterajšej práce. “Chcem ponúknuť reálne skúsenosti z riadenia samosprávy. Som presvedčený, že náš kraj potrebuje zmenu,” povedal.

Mnohí politici podľa neho akoby zabudli na problémy človeka a snažia sa iba získavať marketingové body. “Chcem sa postaviť proti tomuto trendu, pretože pre mňa je politika v prvom rade služba ľuďom. Chcem, aby Bratislavský kraj bol miestom, kde serióznosť a slušnosť nie je slabosťou,” priblížil.

Bratislava sa podľa Ftáčnika musí rozvíjať v súčinnosti s prímestskými okresmi a nie jeden na úkor druhého. “K tomu pripravím návrh na zriadenie tzv. Veľkej Bratislavy ako metropolitného regiónu. Chcem riešiť problémy integrovanej dopravy, aby mala lepšie nadväznosti spojov a bola skutočnou alternatívou k individuálnej doprave,” priblížil. Riešiť plánuje stav cestnej siete, vrátane ciest II. a III. triedy v Bratislave, ktoré patria mestu, ale v každom inom kraji patria do správy kraja. 

Navrhnúť chce tiež program rozvoja nájomného bývania a priniesť aktívny prístup kraja k riešeniu problémov zdravotne postihnutých, ako aj sociálne odkázaných seniorov. “Chcem posilniť územné plánovanie v kraji, aby sa už neopakovali prípady rozvoja bývania v satelitoch okolo Bratislavy bez náležitého vybavenia,” povedal. Zamerať by sa chcel tiež na kvalitnú ponuku stredných škôl.

Milan Ftáčnik od roku 1990 pôsobí aktívne vo verejnom živote. V rokoch 1990 – 1998 bol štyrikrát zvolený za poslanca slovenského parlamentu za SDĽ. Ako minister školstva pôsobil v rokoch 1998 – 2002. Bol mestským i krajským poslancom. V rokoch 2006 – 2010 bol starostom bratislavskej mestskej časti Petržalka. V novembri 2010 sa Ftáčnik ako nezávislý kandidát s podporou strany Smer-SD po víťazstve v komunálnych voľbách stal primátorom Bratislavy. Vo funkcii bol jedno volebné obdobie, do decembra 2014. Od tohto roka pracuje na Katedre aplikovanej informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK na oddelení počítačovej grafiky a videnia. Ftáčnik je členom tímu expertov podieľajúcich sa na tvorbe základných téz Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania.

Svoju kandidatúru na post šéfa BSK doteraz oficiálne potvrdil bratislavský mestský poslanec a vicestarosta mestskej časti Jarovce Jozef Uhler, poslanec Národnej rady SR za SaS Juraj Droba a predseda Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov Ľubomír Kolárik.

Taktiež aj spevák, moderátor a podnikateľ Martin Jakubec, líder neformálnej občianskej platformy Statoční ľudia slobody Rastislav Blaško a starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto i súčasný poslanec krajského zastupiteľstva BSK Rudolf Kusý. Kandidatúru zatiaľ zvažuje podľa zistení TASR starosta bratislavských Vajnôr a mestský poslanec Ján Mrva. 

Už o tretí mandát v rade sa podľa všetkého pokúsi aj súčasný šéf kraja Pavol Frešo. Hoci svoju kandidatúru oficiálne neohlásil, jeho najbližší spolupracovníci TASR potvrdili, že “je to na 90 percent isté”.

- Reklama -