Ďalší smerácky biznis? Firma, ktorá má riadiť parkovanie v Petržalke, dostala štedré dotácie na výskum ako aj kšefty v baštách premiéra Fica

0
Starosta Petržalky Vladimír Bajan (Autor: SITA)

„V posledných týždňoch sa „zobudil“ aj petržalský úrad a začína dávkovať verejnosť informáciami o chystanom parkovaní. Zvlášť prednosta Štefánik, ktorý sa snaží obhájiť miestami aj neobhájiteľné a z času na čas použije argument, ktorý nie je pravdivý,“ píše vo svojom blogu poslanec mestskej časti Petržalka Vladimír Dolinay. Ako ďalej uvádza, firma s košickými majiteľmi vznikla v roku 2003 pod názvom East Europe Investmenst.

„Rok 2007 je pre firmu zlomovým, keď si nechala zapísať od obchodného registra ďalšie činnosti podnikania a začína sa orientovať na „autíčkarsky“ a parkovací priemysel. V roku 2008 sa premenovala EEI a o rok na to do spoločnosti vstupuje aj schránková cyperská firma Madrano Investments Limited,“ opisuje históriu firmy, ktorá dostala kšeft od starostu Petržalky Vladimíra Bajana za 4 999 999 eur.

Smerácka firma?

„Veľký finančný objem vo výške 2,7 milióna eur sa dostal v roku 2010 do firmy cez Slovenský rastový kapitálový fond, a.s. vlastnený Národným holdingovým fondom, a.s. založený počas prvej vlády Roberta Fica,“ a odvtedy má úspešne vstupuvať na parkovací trh v mestách, ktoré sú výlučne baštami Smeru. Košice, Zvolen, Banská Bystrica a Vranov nad Topľou. „V Košiciach dokonca krajská prokuratúra riešila podnet súvisiaci s parkovaním a firmou EEI, ktorá prevádzkovala parkovacie miesta v rozpore s dovtedy platnou legislatívou a vyberala parkovné na komunikáciach patriacich pod mesto. V roku 2013 poslanci Smeru v Národnej rade stihli odhlasovať novelu, ktorá to začala umožňovať,“ objasňuje situáciu. V júni 2015 sa firme podarilo dostať aj do Petržalky a starosta Bajan s ňou podpísal kontroverznú zmluvu na skoro 5 miliónov eur, ktorá je podľa viacerých poslancov zastupiteľstva neplatná.

V súčasnosti sa firma EEI pokúša po rokoch podnikania v biznise s parkovaním pustiť aj do výskumu a vývoja. Z ministerstva školstva sa jej podarilo získať štátne stimuly v hodnote cez  milión eur.

Ako poukazuje Dolinay, spoločnosť EEI je na trhu dlhé roky a nikdy sa nevenovala vede, výskumu či vývoju. „Firma si nechala do obchodného registra zapísať ďalší predmet podnikania: Výskum a vývoj prírodných a technických vied až 18. 7. 2015. Teda len niečo vyše mesiaca pred podpisom dotačnej zmluvy,“ analyzuje.

Celý blog si môžete prečítať TU.

- Reklama -