Bystričania sa stavajú na zadné. Toto u nás nechceme, tvrdia. Deklarovali to už dokonca aj ministrovi

0
Banskobystrický primátor Ján Nosko. (Autor: SITA)

 “Malá vodná elektráreň v Šalkovej je príkladom problematickej prevádzky a nedostatočne riešených technických opatrení, ktoré by zabránili poškodzovaniu majetku miestnych obyvateľov. Vyvoláva obavy pri realizácii ďalších elektrární, ktoré sú plánované v Iliaši a Vlkanovej. Mala by byť preto akýmsi mementom,” konštatoval banskobystrický primátor Ján Nosko.

Podľa ministra Sólymosa sa pripravuje nový materiál, ktorý prehodnocuje počet MVE na vodných tokoch a pritvrdzuje pravidlá ich výstavby. “V súčasnosti sa snažíme využívať všetky legislatívne možnosti, ktoré nám umožňujú nejakým spôsobom zabrániť takejto výstavbe. Podnikneme aj ďalšie kroky, aby sa ich realizácia neuskutočnila a aby sme chránili záujmy obyvateľov dotknutých lokalít,” dodal Nosko.

Stretnutie so zástupcami envirorezortu sa uskutočnilo na základe uznesenia MsZ, v ktorom poslanci žiadali Národnú radu SR a vládu, aby prijala opatrenia na dodatočné posúdenie a zhodnotenie vplyvov všetkých existujúcich i navrhovaných MVE v povodí Hrona na životné prostredie a zdravie obyvateľstva.


 

- Reklama -