Zlatý Zeman. Treba to useknúť, ako vraví on. A so Schengenom je koniec. Pritvrdil protiimigrantskú rétoriku bezpečnostný analytik Samson

0
Ivo Samson, bezpečnostný analytik (Autor: ReproFoto, Facebook)

Na nefunkčnosť a neefektívnosť Európskej únie poukazuje Ivo Samson, ktorý patrí medzi známych bezpečnostných analytikov. Na imigrantskú krízu podľa neho doplatíme všetci. „Európska únia nikdy nebude mať, podľa môjho názoru, spoločnú migračnú alebo obrannú politiku. To znamená, že všetky pokusy, o ktoré sa Európska únia snaží, či už ide o Komisiu alebo parlament, sú deštruktívne,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk Samson.

Samson sa obul najmä do národných vlád a jednotlivých predstaviteľov zastupujúcich členské krajiny v Bruseli a tvrdo im vytkol ich postoj. „Zvíťazí vždy národný egoizmus a ochrana národných hraníc, čo sa bude blížiť k rozpadu schengenského systému.“ To sa samozrejme dotkne každého z nás a reálne predstavuje hrozbu, že pri cestách do Česka, Poľska alebo Maďarska budeme opäť potrebovať pasy, v lepšom prípade občiansky preukaz.

Pri problémoch s migrantmi preto odporúča iné radikálne riešenie. „V tomto sa opieram osobne o nie veľmi populárnu osobu. Českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý tvrdí, že toto treba useknúť.“ Samson i Zeman tým myslia hermetické uzavretie hraníc, cez ktoré k nám davy utečencov prúdia. Samson dodáva, že poriadok by si vo svojej krajine mali spraviť miestni sami, lebo sú v úplne inej pozícii ako my pred niekoľkými rokmi. „Tí ľudia si musia sami vybudovať systém, ktorý im vyhovuje. Pretože oni nie sú okupovaní nejakou imperialistickou mocnosťou ako bolo Československo v roku 1968,“ uzavrel.

- Reklama -