Scéna ako z absurdného filmu. Exdisident Čarnogurský si podáva ruku s komunistami, na scéne sa objavuje aj slávny doktor Lipták. Tak vyzerá slovenský protest proti americkému konvoju a PL boli pri tom

0
Účastníci blokády amerického vojenského konvoja (Autor: Peter Števkov)

Odporcovia smerujúci na hraničný priechod v Brodskom sa zišli dnes po 16. hodine pred obchodným domom v bratislavskom Lamači. Ešte o pol piatej na mieste stála len asi desiatka aktivistov a všetko nasvedčovalo, že akcia sa skončí fiaskom. Prítomní boli organizátori akcie z Frontu ľavicovej mládeže, ktorí si na bundy pripínali georgijevské stužky, ktoré sú často považované za symboly súčasného ruského patriotizmu či nacionalizmu – závisí od vkusu, ďalej niekoľko členov Komunistickej strany Slovenska, ako aj člen strany Právo a spravodlivosť. Ten posledný pre ParlamentneListy.Sk konštatoval, že prechod amerického konvoja je „v rozpore so slovenskými a medzinárodnými dopravnými predpismi… pretože na Slovensku nie je možné, aby po cestných komunikáciách prechádzalo akékoľvek vozidlo, ktorého šírka presahuje 2,55 metra.

Prítomná bola aj trojica vyholených tínedžerov, ktorí sa zhodovali v názore, že „ako Slovania predsa musíme stáť po boku Rusov, a že Američania by sa na cvičenie mali prepraviť cez iné štáty.“ Otázku reportéra ParlamentnýchListov.sk, akú alternatívnu trasu by Američania mali zvoliť, keď sa chcú dostať na cvičenie prebiehajúce na Slovensku, mladíci zodpovedať nevedeli.

Pestré osadenstvo

Po asi dvadsiatich minútach sa však na scéne objavil podpredseda Komunistickej strany Slovenska Jalal Suleiman. „Ideme vítať našich novodobých okupantov,“ konštatoval pre ParlamentneListy.Sk. Jeho vyjadrenie doplnil pán v tričku KSS: „Keď sme členmi OSN, tak prečo sme členmi vojnového paktu NATO, americká technika nemá na Slovensku čo hľadať.“

Príchod komunistického predáka akoby dodal akcii potrebný dych. Na miesto štartu protiamerickej jazdy dorazilo ešte niekoľko desiatok protiamerických aktivistov, medzi nimi ľudia s odznakmi propagujúcimi marxizmus a antikapitalizmus, ale aj takí, čo mávali vlajkami ultranacionalistického Slovenského hnutia obrody. Začalo sa s „výzdobou vozidiel,“ pričom nechýbali vlajky Slovenska, Ruska, Novoruska, ZSSR či Sýrie. Jedno z áut malo na okne plagát s tvárou amerického prezidenta Baracka Obamu s nápisom „Hľadaný za mučenie, vojnové zločiny, masové vraždy…“ Bočné sklo ďalšieho sa pýšilo ruským štátnym znakom. Do toho rozprával mladý ľavičiar. „NATO by sa malo rozpadnúť ako Varšavská zmluva,“ konštatoval. Niekoľko metrov ďalej mladý vodca Frontu ľavicovej mládeže priznával, že nevylučuje pokus o prelezenie akýchkoľvek zátarás, ktoré by skupine mali v blokácii konvoja zabrániť. Napriek príchodu ďalších účastníkov však bolo zrejmé, že akcia bude „komornejšia.“

Prichádza superstar

Medzi účastníkmi panovala „solidarita.“ „Suleiman a Čarnogurský majú ešte dve miesta,“ oznámil organizátor jazdy prítomným. Len vtedy sa mnohí dozvedeli, že sa akcie zúčastní aj bývalý premiér a súčasný šéf Slovensko-ruskej spoločnosti. Pred jeho príchodom však nečakane dorazil aj doktor Peter Lipták. „Títo americkí vojaci sú vycvičení zabijaci, ktorí už zabili možno stokrát… Takíto ľudia by mali byť izolovaní niekde za mrežami, nemali by byť vpúšťaní medzi normálnych ľudí,“ povedal s nervóznym výrazom v tvári.

Ján Čarnogurský, ako pravá superstar, dorazil na miesto ako jeden z posledných. Širokým úsmevom a podaním pravej ruky sa zvítal so Suleimanom a hneď na to dal priestor novinárom. Na otázku reportéra ParlamentnýchListov.Sk, čo plánuje celou akciou dosiahnuť, reagoval: „Nič, no vlastne veľa, chceme dať najavo, že tento konvoj na Slovensku nechceme. A k tomu dodal: „Je tu veľmi nepríjemná historická súvislosť, veď podobným spôsobom si urobilo hitlerovské Nemecko zo Slovenska nástupný priestor proti Poľsku v roku 1939.“ Náš reportér sa bývalého premiéra zároveň spýtal či mu neprekáža stáť na rovnakej strane s Kotlebovou Ľudovou stranou Naše Slovensko. „Vôbec ma to ani politicky, ani morálne, ani psychologicky nedenervuje,“ odvetil.

Smer Novorusko

To už prišiel najvyšší čas, aby antikonvoj odštartoval k svojmu cieľu. Poslední, s ktorými stihol náš reportér spraviť rozhovor, boli českí účastníci s tričkami a vlajkami Novoruska. Túto de facto krajinu vraj považujú za symbol vzdoru proti Amerike a záruku toho, že Ukrajina nedopadne tak ako Sýria, Líbya alebo Irak po americkej intervencii. Na Ukrajine podľa nich síce USA nevykonali intervenciu priamo vojensky, majú tam však svojich poradcov a intervenujú svojím kapitálom. Keď reportér ParlamentnýchListov.Sk podotkol, že svoj kapitál a poradcov majú USA aj v Česku a na Slovensku, a spýtal sa, či by sa preto malo vytvárať Novorusko aj u nás, mladík v novoruských farbách mu dal suverénnu odpoveď: „Kiežby!“ S týmto výrokom sa rozlúčila kolóna desiatok aktivistov smerujúca k hraničnému priechodu Brodské.

- Reklama -