Islamský teror? Aj v Európe sa situácia zhorší, hovorí spravodajca izraelskej rozviedky

0
Izraelčania predvádzali, ako vyzerá prirodzená reakcia na ohrozenie a ako by mala vyzerať reakcia v rámci sebaobrany krav maga (Autor: Jan Rychetský)

„Pred pár rokmi by tieto slová pripomínali sci-fi, ale teroristi našli v Európe dobré zázemie. Máme pre Európu dosť zlú predpoveď, pretože postupne aj úplne bezpečné krajiny sčervenejú,“ ukázal spravodajca Šabaky – zodpovednej v Izraeli za vnútornú bezpečnosť – Nir Regev na červenkastú mapu Európy. Stalo sa tak v rámci seminára pre manažérov zaoberajúcich sa bezpečnosťou vo vodárenstve a v energetike, ktorý sa konal v Inštitúte environmentálnych služieb v Prahe.

Práve krajiny priameho ohrozenia sú v nej vyznačené červenou farbou, bezpečnejšie štáty zelenou.

Nebezpečná Európa

Vojna o vodu

Akcia, na ktorej bol reportér Parlamentných listov jedným z mála novinárov, sa zúčastnil napríklad aj zástupca českého policajného Útvaru rýchleho nasadenia (URNA). Izraelský bezpečnostný expert David Bohbot, ktorý žije v Česku, najprv zdôraznil, že keď si arabské krajiny susediace s Izraelom uvedomili jeho vojenskú pripravenosť a silu, zamerali sa na vodné zdroje. Bol v tom vraj zainteresovaný Mohammed bin Awad bin Laden, otec arciteroristu Usámu bin Ládina. V krajine, kde veľkú časť územia zaberá púšť, išlo o veľmi múdru stratégiu. „Česko síce nečelí rovnakým hrozbám ako Izrael, ale čo nie je, môže byť,“ podotkol.

„Častejšie sme začali zaznamenávať prípady, keď teroristi chceli otráviť naše vodné zdroje. Tie treba mať pod kontrolou. Je dôležité mať aj náhradné riešenie. Preto sme postavili pri Stredozemnom mori odsoľovacie zariadenie a čističky na vodu, ktoré zaisťujú rezervné zdroje vody. Teroristi by chceli zasiahnuť celú spoločnosť a mať toľko obetí, koľko sa len dá. Vodné zdroje a celú vodovodnú sieť treba strážiť dvadsaťštyri hodín denne,“ povedal Nir Regev zo Šabaky.

Táto izraelská kontrarozviedka, známa na Západe ako Šin bet, sa preslávila napríklad získaním kópie Chruščovovho prejavu o Stalinovom kulte osobnosti. Za druhej intifády v rokoch 2000 až 2005 potom zmarila stovky samovražedných útokov proti civilnému obyvateľstvu, ale má na konte aj dosť neúspechov.

Trump a Putin

Podľa spravodajcu Regeva je dnes celý svet v pohybe. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa dáva dôraz na nacionálne témy, ruský prezident Vladimir Putin sa zase snaží vyvážať národné hodnoty za hranice. Prostredníctvom sociálnych sietí sa tešia veľkému vplyvu aj úplne neznámi jednotlivci.

Islamistický teror udrie všade, kde je to možné. Utečenci z arabských krajín sa vraj síce väčšinovo chcú integrovať, ale sú medzi nimi ľudia, ktorí o to nemajú záujem. „Treba zabrániť vstupu ilegálnych migrantov do krajiny,“ dodal.

Línia teroristických útokov sa tiahne cez bombové a samovražedné útoky, únosy lietadiel, ale v ostatných rokoch sa rozdelila na dva smery. Na sofistikované ataky napríklad prostredníctvom dronov či kybernetické útoky, pričom primitívne metódy, ako pobodanie nožom či náraz autom do ľudí, zostali. Ako príklad prvého smeru spomenul hackerské útoky na ukrajinské elektrárne v roku 2015 v Ivano-Frankovskej oblasti, keď boli státisíce ľudí niekoľko hodín bez elektriny, alebo možnosť ohrozenia, keď sa pri predvolebnej kampani v roku 2013 dostal do blízkosti Angely Merkelovej kamerový dron.

Európa v ohrození

V Európe miera ohrozenia rastie a Česko je na virtuálnej hranici medzi Východom a Západom. Zatiaľ poslednej vlne imigrantov v rokoch 2015 a 2016 sa síce krajina dokázala vyhnúť, ale to sa nabudúce už nemusí podariť. Napokon podľa Bohbota, ako povedal v rozhovore pre Parlamentné listy, je zrejmé, že ani krajiny Vyšehradskej štvorky nezostanú ušetrené od teroristov a nejaký útok sa dá v blízkej budúcnosti očakávať.

Guy Lalush, riaditeľ marketingu IMI Academy pre vyspelú bezpečnosť a antiteroristický výcvik, hovoril hlavne o poslaní spomínanej organizácie. „V Izraeli nemáme v prípade ohrozenia veľa času, takže pracovníkov našich bezpečnostných zborov školíme hlavne v rýchlej reakcii. Teda hlavne v zbraniach, sebaobrane krav maga a predpisoch,“ povedal a ukázal, ako by mala krav maga fungovať. Namiesto normálnej reakcie pri ohrození pištoľou, teda zdvihnutia rúk nad hlavu, treba ihneď vychýliť dráhu strely.

Seminár však miestami pripomínal situáciu, keď vysokoškolskí profesori vykladajú učivo žiakom základnej školy. Riešili sa aj bezpečnostné rámy či iné všeobecnosti v zaistení budov. Experti to vysvetľovali tým, že mnoho ich znalostí a vedomostí podlieha utajeniu.

- Reklama -