Generál: Šialenci rozmlátili Líbyu a zabili Saddáma. Je to špinavá práca. Bordel. Kradnú aj nohami. Sráči, čo nechcú brániť vlasť

0
Andor Šándor, bývalý náčelník českej vojenskej rozviedky (Autor: David Daniel)

V úvode generál Šándor s iróniou vykreslil systém a vznik českých spravodajských služieb, keď opísal rokovania s Václavom Klausom z čias, keď bol premiérom. Zároveň skritizoval súčasný stav, keď je Úrad pre zahraničné styky a informácie – teda civilná rozviedka – súčasťou Ministerstva vnútra ČR, čo je podľa Šándora „vec vo svete nevídaná“. V ironickom tóne bývalý náčelník rozviedky pokračoval, keď spomenul súčasnú prácu služieb a prípad agenta Psíka, ktorého údajne vojenské spravodajstvo vyslalo do údolia Bekáa s tým, že sa dozvie údaje o českom občanovi unesenom v Líbyi. Podľa Šándora sa nemôžeme diviť, že české spravodajské služby vzájomne nekomunikujú. „Problém je v tom, že tí, ktorí sa na to neustále sťažujú, teda politici, s tým nič zásadné nerobia a pritom sú oni jediní, ktorí niečo urobiť môžu,“ povedal Andor Šándor v Brne.

Svet spravodajských služieb je podľa Šándora veľmi odlišný od normálneho života a Angličania hovoria, že „je to taká špinavá práca, že ju môžu robiť len džentlmeni“. „Je to len zveličené, ale činnosť tajných služieb bude vždy zodpovedať tomu, aká je zahraničná politika daného štátu. My ako Česká republika máme tri centrá zahraničnej politiky, ktoré spolu ťažko komunikujú. Ťažko si teda dokážem predstaviť, ako si tajné služby z týchto troch centier vyberajú, čie požiadavky v zahraničí budú vlastne napĺňať,“ vysvetlil generál Šándor svoj pohľad na problémy v komunikácii českých tajných služieb.

Kritizoval tiež malú kompetentnosť politikov pri práci s informáciami, ktoré im spravodajské služby poskytujú. „Často počúvam krik, že sú všetci prekvapení z migrácie. Už v deväťdesiatych rokoch sme pritom informovali politikov, že migrácia bude ovplyvňovať 21. storočie, a to sme, samozrejme, nevedeli, že šialenci z Paríža a Londýna s podporou USA rozmlátia Líbyu a zosadia istého plukovníka Kaddáfího alebo že v roku 2003 USA zvrhnú Saddáma Husajna. To, že migrácia nastane, sme vedeli už len pre klimatické zmeny. Preto je dnes pitoreskné počuť, že sú politici migráciou prekvapení, a to v rámci celej Európskej únie. EÚ pritom tvrdí, koľko má spoločných politík od zahraničnej cez bezpečnostnú, obranu atď. Len jednu má však spoľahlivú a fungujúcu – a to je spoločná politika byť prekvapená a byť neschopná adekvátne reagovať. Namiesto toho, aby sa prestali zaoberať, aké má mať rozmery banán, sa mali venovať tomu, čo urobiť pre občanov Únie, aby sa cítili bezpečnejšie,“ skritizoval Šándor súčasný stav EÚ.

Najväčším nebezpečenstvom sú Česi sami pre seba

V ďalšom tematickom bloku sa Andor Šándor venoval bezpečnosti Českej republiky. Konštatoval pritom, že najväčším nebezpečenstvom sú Česi sami pre seba. „Náš štát je veľmi málo funkčný – rozpustili sme civilnú obranu, ale nenahradili ju ničím iným, čo by malo tvoriť adekvátnu rovnováhu toho, čo tu bolo. Pred dvoma rokmi som pomáhal pripravovať v Prahe cvičenie, v ktorom išlo o rozsiahly výpadok elektrického prúdu. V Prahe je každý deň v službe 196 hasičov a tí by mali pomôcť tisícom ľudí odkázaných na život zachraňujúce prístroje, v metre je o ôsmej ráno stopäťdesiattisíc ľudí, v Prahe je osemtisíc výťahov a netušíme, koľko ľudí v nich uviazne. Na to všetko 196 hasičov. Potom je k dispozícii 2 200 mestských strážnikov, ale tých v službe je len päťsto, lebo sú len v pracovnom pomere a po službe niekde taxikárčia a pod. O armáde hovoríme, že je najorganizovanejšou zložkou integrovaného záchranného systému, ale to platí len od rána do štvrť na päť popoludní,“ opisoval emotívne Andor Šándor situáciu, ktorá podľa neho ilustruje, aký je český štát nefunkčný.

Ponúkame náckom ľahký cieľ

V témach mala svoje miesto aj problematika migračnej krízy. Podľa generála Šándora nie je niekoľko stovák migrantov v Českej republike žiadny problém, ale je tu horšia vec. „Hovoríme, že tu nechceme islam, namiesto aby sme hovorili, že nechceme islamský radikalizmus. My sme si tú krízu inštitucionalizovali a našli sa politici, ktorí z toho ťažia politický kapitál. Keď sa ráno Tomio Okamura holí, musí vidieť, že je sám odinakiaľ, že sme ho tu prijali; nechali, aby sa stal senátorom a na chvíľu predsedom akejsi politickej strany. Bojíme sa, že migranti u nás budú páchať teroristické činy. Tým, čo robí napríklad docent Konvička a pod. však práve útočíme na našu pravicovú politickú scénu. A tá pravicová scéna už je vyložene znudená bojom s Rómami, každý holohlavý nácko sa pobil s každým Rómom najmenej dvakrát, možno trikrát a už ho to nezaujíma. A my mu ponúkame iný cieľ, kam sa môže obrátiť. Máme tu asi dvadsaťtisíc moslimov, ktorí nie sú bezproblémoví, ale nie sú radikálni. Tým, čo robíme, ich však môžeme radikalizovať; a potom sa dočkáme toho, že sa tu niečo stane,“ zdôvodnil Andor Šándor, prečo si myslí, že v Česku sú ľudia nebezpeční sami pre seba.

Sami sme obeťou ekonomickej migrácie

Receptom na riešenie migrácie v ČR je podľa generála Šándora výber migrantov, ktorí tu budú prospešní, a to aj ekonomických, ktorí budú schopní nahradiť ľudí, ktorí odtiaľ odišli. „Veď my sami sme obeťou ekonomickej migrácie našich doktorov a sestier, ktorí od nás odchádzajú jednak za lepšími peniazmi, ale aj preto, že už sa na ten – a ja iný výraz nepoznám – bordel v českom zdravotníctve nemôžu pozerať,“ pokračoval Šándor v kritike súčasnosti. Mali by sme podľa neho pomôcť ľuďom, ktorí sú z krajín, na ktorých rozbití sme ako západné spoločenstvo participovali, napríklad pri politike voči Sýrii alebo Afganistanu. „Pomôžme im, ale žiadne zlučovanie rodín. A povedzme im, že po upokojení situácie pôjdu domov,“ zhrnul Andor Šándor svoje názory na riešenie migrácie.

Fascinuje ho zároveň, keď Česi hovoria, že imigranti nie sú schopní sa integrovať a položil otázku, čo si vlastne v ČR pod pojmom integrácia predstavujú. „Najväčší úžas vo mne vyvoláva, keď počujem, že nie sú schopní prijať naše hodnoty postavené na židovsko-kresťanskej tradícii. Uveďte mi jedinú hodnotu, ktorá by bola pre cudzincov atraktívna tak, aby ju akceptovali. Kradneme aj nohami, rozpadajú sa nám rodiny. Tak kde sú tie kultúrne hodnoty, ktoré ako národ ponúkame? Nedivím sa, že sa s tými cudzincami nechcú asociovať. Čo by si z toho vzali?“ povedal Andor Šándor k integrácii.

Turci obchodujú s IS – a nič sa nedeje

V bloku venovanom tzv. Islamskému štátu generál Šándor opísal príčinu jeho vzniku ako odpoveď na utláčanie sunitských kmeňov šiítskou vládou v Bagdade. K bojovníkom Islamského štátu navyše prešlo veľa ľudí zo Saddámovej armády, keď ju USA rozpustili a vytvorili tým podľa Šándora asi pol milióna nespokojných ľudí. Islamský štát svojím spôsobom fungoval na území sunitských kmeňov v Iraku a zástup premiérov krajiny nebol schopný pochopiť, že treba urobiť určitú inklúziu a opustiť tradičný model nezmieriteľnosti voči opozičným stranám. „Prví, koho Islamský štát vraždil, boli šiíti, prvý západný občan bol IS popravený až potom, keď sme ho začali bombardovať. Tým nehovorím, že sú to fajn chlapci, je to čečenský kalifát, sú to ľudia, ktorí ukradnú, čo môžu,“ povedal Andor Šándor. Celý svet sa podľa neho tiež neustále zaklína bojom proti Islamskému štátu a terorizmu a vie, že najdôležitejšie je odrezať ho od finančných tokov. Ale v praxi sa to nedeje. „Predsa všetci vedia, že Islamský štát dva roky vozí ropu do Turecka za dvojtretinovú cenu, ako je bežne na trhoch, všetci to na satelitoch vidia, ale nič nerobíme. Len preto, aby sme nenahnevali našich bratov v NATO v Turecku,“ povedal Andor Šándor.

V téme sa generál Šándor dostal aj ku geopolitickým otázkam Blízkeho východu a konštatoval, že predstava, že IS prekáža Turecku, patrí do oblasti výmyslov, ktoré majú cieľ, „aby sme si mysleli, že ide o boj dobra so zlom“. Turecko podľa Šándora dlhodobo zatváralo oči pred tým, čo sa v IS deje, a až keď Američania prinútili Turkov, aby niečo urobili, využili to, aby začali bombardovať Kurdov. „Turecko trpí predovšetkým obsesiou z Kurdov, to je hlavný problém Turecka, ktoré neurobí nič, z čoho by mohli profitovať Kurdi. Na tom celom je pre mňa zvláštne, že Česká republika ako člen NATO prostredníctvom vlády v Bagdade zásobuje Kurdov muníciou a zbraňami; tých istých Kurdov bombarduje ďalší člen NATO Turecko. Tomu hovoríme boj proti terorizmu,“ povedal v Brne Andor Šándor. Spomenul aj možnosť pozemnej operácie namierenej proti IS a varoval pred zapojením Západu do takejto akcie. Situáciu by mali riešiť krajiny Blízkeho východu, ako sú Saudská Arábia a Turecko. „Situácia je veľmi zložitá, ale aj keby došlo k porážke Islamského štátu, neznamenalo by to koniec tej idey. Oni sú ochotní sa premiestniť kamkoľvek inam,“ zhrnul generál Šándor tému boja proti IS.

Nie sme ochotní brániť sami seba

Tiež o téze, že Česká republika je pripravená na hrozby, sa vyjadril Andor Šándor skepticky. To, že ľudia v ČR niekoľkokrát zažili povodeň a vedie ich to k pocitu, že by mali zvládnuť aj iné riziká, však nie je pravda. „O opaku ma presvedčilo, ako sa riešila situácia v Prahe, keď došlo ku kontaminácii pitnej vody. V piatok vyhlásili opatrenie a ja som sa to dozvedel až v nedeľu, keď som našiel ceduľku na dverách,“ povedal generál Šándor. Problém je podľa neho v tom, že sa Česi dostali do systému, keď po novelizácii zákona 240 o krízovom riadení všetko prevzali hasiči, ktorí dnes pripravujú krízové plány a výsledkom je potom napríklad to, že na Prahe VI je v pláne aj ochrana štátnej hranice.

Za najväčší problém v Česku Andor Šándor však považuje, že ľudia nemajú ochotu sa brániť. Pri tej príležitosti pripomenul svoje minuloročné vyjadrenie, v ktorom označil tých, čo odmietajú vojenskú službu, za sráčov, a po ktorom sa strhla búrka protestov proti takémuto názoru. „Prekvapuje ma, že naši mladí muži nie sú ochotní brániť svoju krajinu. Zrušili sme povinnú službu z dôvodu, že naši mladí muži nie sú dosť fit a nechce sa im. V demokratickom štáte sa vôbec nepozastavujeme nad tým, že ho nechceme brániť. Na debatách na túto tému väčšina žien hovorí, že je za, aby našich chlapcov vojna naučila zhyby a ustielať si posteľ. To je však omyl, armáda nemá ľudí učiť ustielať si postele a robiť kľuky, armáda učí bojovať, my však presúvame povinnosť na niekoho iného a pripadá mi, že sa dostávame do stavu, v akom bola Rímska ríša v čase rozpadu, keď nás zaujíma len zábava, zábava a zábava, a obranu necháme na niekoho iného. Spoliehame sa na článok 5 NATO, ale prečítajte si najprv článok 3, ktorý hovorí, že sa najskôr musí príslušná krajina sama brániť,“ upozornil Andor Šándor.

Invektívy medzi prezidentom a premiérom v demokracii nemajú miesto

V besede potom generál Andor Šándor odpovedal okrem iného aj na otázku týkajúcu sa konfliktu českého prezidenta Zemana s premiérom Sobotkom a jeho výroku, ktorý rozpútal mediálnu „kauzu kalašnikov“. „Keď vaša cieľová skupina sú jelitá a nie elita, uchýlite sa aj k takým výrokom, lebo jelitá to chcú počuť a jelitá sa smejú. Debata u nás stráca kultúru. Keď bol prezident v TV Prima, povedal napríklad, že je rád, keď pán premiér má vôbec nejaký názor. Nemajú sa radi, ale nemá to žiadnu úroveň, žiadnu kultúru. Takéto veci by nemal robiť ani prezident, ani premiér. Potom sa čudujeme, ako to vyzerá medzi normálnymi ľuďmi. To sú výroky a invektívy, ktoré podľa mňa v demokracii miesto nemajú,“ komentoval Šándor českú politickú situáciu.

V závere diskusie prišla na rad jedna z najznámejších konšpiračných teórií a otázka, či si generál Šándor myslí, že si 11. september 2001 zorganizovali americké tajné služby. To bývalý šéf českých spravodajcov kategoricky odmietol: „Predsa nechcete veriť tomu, že si Američania zorganizujú smrť skoro 3 000 svojich ľudí, keď ich tam mohlo byť aj štyridsaťtisíc. Konšpiračné teórie sú sexi, ale aby sa to ešte dnes nevedelo, aby o tom nikto nenapísal knižku, alebo aby to Snowden nezverejnil, nie je možné. Zabudnite na to, že by si to Američania urobili, môžete si o USA myslieť čokoľvek, ale zabiť vlastných ľudí takým spôsobom? To by neurobil ani Kim Čong-un.“

autor: David Daniel

- Reklama -