Brusel hrozí právnym konaním Česku, Maďarsku a Poľsku. Kvôli prerozdeleniu migrantov. A začať vraj plánuje už dnes

0
utečenci (Autor: TASR)

Exekutíva EÚ podľa informácií agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na nemenované diplomatické zdroje z Bruselu, rozpošle v utorok oficiálne listy do Prahy, Budapešti a Varšavy.

Rozposlanie listov zo strany Európskej komisie znamená prvý krok v rámci procedúry o porušení právneho konania (tzv. infringement) v prípade, že niektorý členský štát neplní svoje povinnosti, vyplývajúce zo zmlúv EÚ a rozhodnutí na úrovni EÚ.

V tomto konkrétnom prípade ide o porušenie dohody prijatej kvalifikovanou väčšinou na Rade EÚ pre vnútorné záležitosti zo septembra 2015, ktorá predvída premiestnenie (relokácie) 160.000 migrantov z územia Grécka a Talianska na územie ostatných členských krajín Únie.

Dohoda bola prijatá aj napriek tomu, že proti takejto schéme relokácií hlasovali Česká republika, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko. Poľsko pôvodne proti tomuto mechanizmu protestovalo, v septembri 2015 však nakoniec po boku väčšiny členských krajín hlasovalo za jeho prijatie.

Členské štáty EÚ sa neskôr zaviazali prijať ďalších 22.000 utečencov zo Sýrie, ktorí sa ocitli v susedných krajinách, v Turecku, Jordánsku a Libanone.

- Reklama -