Čína začína meniť štruktúru ekonomiky. Čo to bude pre globálnu ekonomiku znamenať?

0
Ilustračná fotografia. (Autor: SITA)

Rast platov v Číne súvisí so zvyšujúcou sa životnou úrovňou v krajine. Ako sa tento trend prejaví na globálnom raste ekonomík sveta vrátane Slovenska? Nad touto otázkou sa zamýšľa Lenka Buchláková z denníka Pravda.

S rastom miezd v Číne môžu ísť hore aj ceny tovarov, ktoré sa z Číny dovážajú vzhľadom na pomery v Európe často až za neskutočne nízke ceny. Snáď najväčším problémom Číny je, kvôli už spomínanému nárastu miezd, presun časti firiem do iných krajín Ázie alebo do Európy či Ameriky. Investičný analytik spoločnosti Colosseum Petr Habiger sa v tejto súvislosti pre denník Pravda vyjadril nasledovne: „S rastúcou životnou úrovňou Číňanov sa zvyšujú ich požiadavky na pracovné podmienky, ktoré sa premietajú do vyšších nákladov vo výrobe. Vláde je jasné, že rastúcimi nákladmi na prácu bude postupne množstvo exportovaného tovaru klesať, a preto je nutné podporiť domácu spotrebu, ktorá časom bude hnacím motorom ekonomiky.“ Táto situácia je však podľa analytika ešte v nedohľadne.

Ako ovplyvní zmena ekonomiky globálne firmy?

Rozhodnutím čínskej vlády prejsť na západný model hospodárstva si vyžaduje daň vo forme pomalšieho rastu ekonomiky. Ako prvá pocítila straty na ziskoch francúzska automobilka Peugeot, ktorá „znížila odhad svojho rastu na lokálnom trhu zo siedmich na tri percentá“. Pokles predajov očakáva aj americký Ford či jeden z najväčších svetových výrobcov elektrických prístrojov Schneider Electric. „Čína plánuje v tomto roku vytvoriť vyše desať miliónov nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti nemá prekročiť úroveň 4,5 percenta. Čínsky premiér tiež vyhlásil vojnu korupcii. Ďalšou prioritou sú opatrenia proti znečisťovaniu životného prostredia. Peking chce znížiť závislosť krajiny od uhlia a obmedziť škodlivé emisie,“ píše denník Pravda.

A čo Slovensko?

Čína vraj svoje investičné aktivity vo svete vrátane Slovenska radikálne neobmedzila. Čínsky premiér Li Kche-čchiang v nedávnom rozhovore pre denník Pravda povedal, že „Čína na Slovensku investuje ďalšie desiatky miliónov eur“. V rozhovore tiež odznelo, že čínska vláda považuje Slovensko za dôležitého obchodného a investičného partnera, a to nielen v strednej, ale aj vo východnej Európe. Okrem firiem, ktoré už na Slovensku pôsobia (v automobilovom priemysle), sa  čínske firmy plánujú zapojiť aj do výstavby slovenskej infraštruktúry.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -