Vláda je pripravená pomôcť Maďarsku. Pošleme ďalších policajtov

0
Pohľad na rokovanie vlády SR. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

Reagoval tak na slová predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, ktorý sa obrátil na predstaviteľov V4 s požiadavkou na vyslanie ďalších policajtov a techniky na ochranu vonkajších hraníc. “V4 doteraz poskytla akúkoľvek pomoc,” uviedol Orbán.

Premiér Fico zároveň potvrdil, že Veľká Británia zostáva plnoprávnym členom EÚ až do okamihu, kým neuplatní článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý sa týka vystúpenia členského štátu zo spoločenstva. Do toho okamihu by sa nemali konať rokovania o podmienkach vystúpenia.

Podľa Fica krajinám V4 záleží, aby vzťahy s Veľkou Britániou boli vyvážené a mali vysokú kvalitu. Odmieta filozofiu “vyjedania hrozienok z koláča”, ktorú označil za neprijateľnú. Naďalej však platí, že Briti budú mať prístup na jednotný trh len vtedy, ak budú rešpektovať štyri slobody, ktoré EÚ požaduje.

Poľská premiérka Beata Szydlová uviedla, že premiéri V4 si v spoločnom vyhlásení, ktoré prijali počas rokovania, určili ďalšie smerovanie. “Ak EÚ má byť globálny partner, tak musí byť postavená na základe spoločnej, dobre fungujúcej spolupráce 27 štátov,” povedala, pričom dodala, že EÚ potrebuje reformy.

Szydlová zdôraznila, že európske inštitúcie nemôžu nútiť národné parlamenty, aby prijímali stanoviská, s ktorými nesúhlasia. “Únia musí byť postavená na tom, čo nás spája a nie rozdeľuje,” dodala.

- Reklama -