Štát dá vyše 5 miliónov eur na rozmrazenie platov sudcov

0
Budova ministerstva spravodlivosti (Autor: SITA)

5,1 milióna eur, to je len predbežná suma, ktorú bude ministerstvo spravodlivosti na budúci rok pravdepodobne potrebovať na zvýšenie sudcovských platov o 279 eur mesačne. Vlani zarábali sudcovia v priemere 3400 eur mesačne. Dostali aj 13. a 14. plat, na ktorý majú nárok zo zákona.

Na zvýšenie platov bude potrebovať rezort spravodlivosti aj navýšenie budúcoročného rozpočtu, o ktorom už začal minister Tomáš Borec rokovať so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom. Justícia by sa mala v rámci noviniek rozrásť o 60 nových sudcov.

Podľa rozhodnutia vlády z prvého júla budú platy ústavných činiteľov síce zmrazené aj v roku 2016, ale po piatich rokoch sa uvolní možnosť zvyšovania miezd sudcov a prokurátorov. Len na toto opatrenie potrebuje ministerstvo spravodlivosti vyše 3 milióny eur. Minister Borec pripomína, že z právneho hľadiska „nie je momentálne naplnený žiaden z tých znakov, ktoré by umožnili zmraziť platy v ďalšom roku“. Podobné pokusy o trvalejšie zmrazovanie platov v justícii zamietol už v minulosti Ústavný súd.

- Reklama -