Prví utečenci zo zahraničia prídu na Slovensko už tento mesiac. Tam, kde ich chce minister Kaliňák ubytovať, sa ľudia búria

0
Migranti v Maďarsku (Autor: SITA)

Viedeň presúva migrantov k nám po dohode s vládou, ktorá jej ponúkla pomoc vzhľadom na to, že rakúske úrady nestíhajú vybavovať obrovský počet žiadostí o azyl a ich ubytovacie kapacity už nestačia. „Oni žiadajú o azyl v Rakúsku, sú v rakúskej procedúre. Chceli sme prejaviť solidaritu, a keďže im tam dochádzajú stany, my im poskytneme strechu,“ uviedol minister vnútra Robert Kaliňák v rozhovore pre Nový Čas.

Tento mesiac príde prvých 50 utečencov. V nasledujúcich mesiacoch je naplánovaný príchod ďalších dvoch stoviek a neskôr príde na Slovensko z preplnených utečeneckých táborov v Rakúsku ešte 250 ľudí. Minister vnútra Robert Kaliňák pripomína, že utečenci budú zároveň aj odchádzať, a to tak, ako im budú rakúske úrady udeľovať azyl. Tí, ktorí sa ho nedočkajú, sa budú musieť vrátiť do rodnej krajiny.

Niektorí utečenci u nás môžu zostať len pár mesiacov, ale v niektorých prípadoch sa ich pobyt na Slovensku môže predĺžiť až na dva roky. Nový Čas už teraz píše o probléme, ktorý spôsobili prichádzajúci utečenci v Gabčíkove neďaleko Bratislavy. Práve do dediny vedľa vodného diela chce minister Kaliňák presťahovať utečencov, ktorých príjmeme z Rakúska. Starosta Gabčíkova spolu s obyvateľmi sú proti a nechcú, aby sa ich susedmi stali migranti. Dočasné ubytovanie majú dostať aj v Účelovom zariadení Slovenskej technickej univerzity Gabčíkovo. Vedenie vysokej školy o tom nemá informácie, ale potvrdilo, že utečenci bývali v budovách technickej univerzity v Gabčíkove aj v minulosti.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -