Kto bude vlastniť podiel v Slovenských elektrárňach? Rozhodnuté bude do konca júla

0
Ilustračné foto (Autor: SITA)

Generálny riaditeľ talianskej spoločnosti Enel SpA Francesco Starace, ktorá Slovenské elektrárne ovláda, pre taliansky denník La Repubblica uviedol, že do konca júla podpíše memorandum o porozumení s jedným z troch uchádzačov o tento podnik. Treťou spoločnosťou, ktorá prejavila záujem o nákup podielu v Slovenských elektrárňach, bola čínska energetická spoločnosť CNNC. Podľa denníka SME však nedodala definitívnu ponuku.

O nákup 66-percentného podielu v Slovenských elektrárňach prejavila záujem aj slovenská vláda. Opozícia teraz kritizuje Roberta Fica za to, že je jeho vláda ochotná odkúpiť podiel v Slovenských elektrárňach za rovnakú cenu, ako ho Dzurindova vláda predala talianskemu Enelu, teda za 839 miliónov eur. Fond národného majetku SR sa chcel s Enelom o cene pôvodne súdiť, ale ministerstvo hospodárstva chce teraz predaj uzavrieť bez zmeny ceny.

Ministerstvo hospodárstva v návrhu poukazuje na to, že v prípade dohody si Slovenské elektrárne nebudú nárokovať od štátu zaplatenie 113 miliónov eur. To je suma, ktorú štát dlhuje elektrárňam za to, že prispeli na výstavbu Vodnej elektrárne Gabčíkovo, ktorá už je majetkom štátu. Dzurindova vláda sa pri privatizácii elektrární zaviazala, že sumu elektrárňam vráti, ale nestihla to urobiť. Vyrovnanie pripravil Ficov kabinet, ale ako píše denník Pravda, nikdy ho nerealizoval.

Celý článok si môžete prečítať TU

Viac o predaji a nákupe podielu v Slovenských elektrárňach si môžete prečítať TU

- Reklama -