125 eur mesačne. To je suma, ktorou slovenská armáda láka ľudí, aby sa prihlásili na trojmesačný dobrovoľný vojenský výcvik

0
Ilustračné foto (Autor: SITA)

Profesionálna armáda Slovenskej republiky láka dobrovoľníkov najmä preto, že chce rozšíriť svoje zálohy, ktoré tvoria predovšetkým vojaci vo výslužbe, ale aj ich počet rapídne klesá. Armáda by preto rada získala spomedzi dobrovoľníkov ľudí, ktorých by mohla po tréningu zaradiť do vycvičených záloh. „Absolvent dobrovoľnej vojenskej prípravy získa základné vedomosti a zručnosti, ktoré sú potrebné pre plnenie úloh ozbrojených síl a pre plnenie úloh krízového manažmentu,” vysvetlila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková pre portál Aktuality.sk.

Zmeny v nábore dobrovoľníkov do Ozbrojených síl SR by mali začať platiť od začiatku budúceho roka. Podľa kritikov opatrenia sa však takýmto spôsobom môžu do armády dostať ľudia, ktorí inklinujú k nacionalistickým či militantným tendenciám. Ministerstvo obrany však uviedlo, že ľudia z polovojenských oddielov, ako sú napríklad Slovenskí branci alebo Akčná skupina Vzdor Kysuce, nemajú šancu dostať sa do radov dobrovoľných jednotiek. Členov týchto polovojenských organizácií totiž sleduje ministerstvo vnútra.

Nezvyčajný návrh

Asociácia slovenských vojakov má na verbovanie členov polovojenských skupín iný názor ako ministerstvo obrany. Jej členovia vyzvali šéfa rezortu obrany Martina Glváča, aby rokoval so všetkými polovojenskými jednotkami na Slovensku bez ohľadu na ich povesť. „Tieto hnutia a zoskupenia by sa mediálne legalizovali a mohli by sa pod dozorom MOSR a profesionálnych inštruktorov začleniť do jednotiek nových slovenských záložných obranných a ochranných síl aj vo forme aktívnych záloh alebo domobrany, a predísť tak znehodnoteniu ich snáh brániť Slovensko pred nepriateľom, a to pokrivením nevhodnou ideológiou, ktorá by ich mohla nechtiac priviesť do stretu so zákonom,” uviedol predseda Asociácie slovenských vojakov Jozef Žarnovičan.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -