Žitňanská (Most-Híd): Zverejňovanie hodnotenia práce sudcov umožní lepšiu verejnú kontrolu justície

0
Lucia Žitňanská, podpredsedníčka strany Most-Híd (Autor: SITA)

Podľa „Akčného plánu na posilnenie Slovenskej republiky ako právneho štátu“ má minister spravodlivosti Borec za úlohu do 31. decembra 2015 pripraviť legislatívny návrh, ktorý umožní zverejňovať hodnotenie práce sudcov. „Keďže po tomto termíne bude už len jedno zasadnutie parlamentu, tak dopredu vieme, že tieto návrhy zákonov nemajú šancu byť prijaté. Preto som predložila návrh zákona už teraz, aby mohol vstúpiť do platnosti ešte v tomto volebnom období,“ vyhlásila Lucia Žitňanská. Podľa nej by mali návrh zákona podporiť aj poslanci Smeru, ak majú skutočný záujem na posilnení transparentnosti v justícii.

Častou a v podstate oprávnenou požiadavkou z prostredia justície je podľa Lucie Žitňanskej požiadavka na individuálny prístup k posudzovaniu činnosti sudcov. „Hoci vo vzťahu k justícii platí, že i nízke percento excesov sudcov je schopné spochybniť celý systém, je dôležité, aby vyslovovanie kritiky na činnosť justície bolo adresnejšie. Práve k uvedenému účelu má slúžiť hodnotenie sudcov,“ ozrejmila dôvody predkladania novely zákona Lucia Žitňanská. Pre stranu Most-Híd je prioritou posilňovanie verejnej kontroly súdnictva. „Zverejňovanie hodnotenia sudcov súčasne znamená aj verejnú kontrolu práce tých, ktorí sudcov hodnotili, pretože verejnosť bude vidieť, či sa hodnotenie robí vážne alebo je to len formálna záležitosť,“ doplnila Lucia Žitňanská.

Podľa Lucie Žitňanskej je to potrebné o to viac, že dnes sme svedkami mnohých sporných rozhodnutí sudcov (nielen senátu Štefana Harabina). „Čudujem sa, že takto dôležitú vec si vláda Róberta Fica nechala až na samotný koniec funkčného obdobia a navyše s termínom, ktorý by ju súčasnému parlamentu už prakticky nedovolil schváliť,“ dodala Lucia Žitňanská na záver.

- Reklama -