Žitňanská (Most-Híd): Zmeny v zákonoch sa dotknú výberových a disciplinárnych konaní aj hodnotenia

0
Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

V oblasti výberových konaní navrhujeme zavedenie hromadného výberového konania pri obsadzovaní voľných miest sudcov na okresných súdoch. Po novom by sa výberové konanie uskutočňovalo na krajovom princípe pre vopred neurčený počet voľných miest sudcov v rámci kraja, a to v jeden deň vo všetkých ôsmich krajoch súčasne. Hromadné výberové konanie vygeneruje databázu kandidátov na funkciu sudcu, ktorí následne prejdú potrebnými previerkami a prípravným vzdelávaním a budú tak pripravení nastúpiť na uvoľnené miesta na súde. Podstatne sa tak skráti proces pri obsadzovaní voľných miest sudcov na súdoch, ktorý dnes niekedy trvá až rok, čo prispeje k personálnej stabilizácii súdov, ktorá je podmienkou ich efektívnej činnosti.

Štandard, pokiaľ ide o obsah výberového konania, jeho otvorenosť, transparentnosť a verejnú kontrolu, zostane zachovaný. Navyše databáza kandidátov na funkciu sudcu, ktorá vzíde z hromadného výberového konania, bude zverejňovaná na webe ministerstva spravodlivosti.

Hromadné výberové konanie sa má v zmysle návrhu uskutočňovať podľa potreby, minimálne aspoň raz ročne.

Pri hodnotení sudcov je najzásadnejšou zmenou vytvorenie profesionálnych hodnotiacich komisií, ktoré budú hodnotenie sudcov vykonávať. Za člena hodnotiacej komisie môže byť zvolený len sudca, alebo emeritný sudca. Samostatná hodnotiaca komisia vznikne v rámci každého kraja, pričom hodnotiť bude sudcov z iného kraja. Stav kedy kolega hodnotil kolegu v rámci toho istého súdu sa tak stane minulosťou. Hodnotenia sudcov sa budú zverejňovať. Zároveň zostáva zachované, že opakované negatívne hodnotenie sudcu je závažným disciplinárnym previnením a trojnásobné po sebe nasledujúce negatívne hodnotenie sudcu je dôvodom pre vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti s možnosťou zániku funkcie sudcu.

V oblasti disciplinárnej zodpovednosti majú navrhované zmeny za cieľ zefektívnenie disciplinárneho konania, najmä jednoznačným určením orgánu zodpovedného za dohľad nad plynulosťou disciplinárnych konaní, ktorým bude po novom Súdna rada Slovenskej republiky.

Okrem už uvedených troch základných okruhov predkladanou úpravou navrhujeme, aby parlament, prezident a vláda primárne nominovali za členov súdnej rady osoby, ktoré nie sú sudcami.

Rovnako sa dočisťuje právna úprava pokiaľ ide o nezlučiteľnosť funkcií člena súdnej rady a predsedu (podpredsedu) súdu.

Navrhujeme tiež plošnú povinnosť pre orgány verejnej moci komunikovať so súdmi prostredníctvom elektronických podaní. Rovnakú povinnosť majú mať aj advokáti zastupujúci účastníkov v konaní. V opačnom prípade budú znášať poplatok 50€.

Novela bola pripravená participatívnym spôsobom v spolupráci so Súdnou radou Slovenskej republiky, stavovskými organizáciami sudcov aj mimovládnym sektorom. Jej účinnosť sa navrhuje od 1. júla 2017 aj so zreteľom na to, aby sa prvé hromadné výberové konania uskutočnili už v roku 2017.

- Reklama -