Zemanová (SaS): O nebezpečnej skládke treba hovoriť

0
Anna Zemanová (Autor: TASR)

„Občania žijúci na Žitnom ostrove, mimo mestskej časti Vrakuňa, nevedia o možných rizikách. Mám pocit, že nie sú dostatočne informovaní,“ uviedla tímlíderka SaS pre životné prostredie A. Zemanová.

Cieľom výboru bolo vyjasnenie si právomocí a povinností MŽP a ÚVZ, či a akým spôsobom sú občania dotknutých oblastí na Žitnom ostrove, ktorí používajú vodu zo studní na zalievanie, do bazénov alebo dokonca na pitie, informovaní o možnej kontaminácii podzemnej vody.

Zástupcovia MŽP na výbore uviedli, že monitoringy vody robia na pravidelnej báze. Pokiaľ zistia odchýlku, okamžite informujú ÚVZ a tento úrad by mal následne informovať samosprávy a tie zas občanov.

„Všetky informácie zo správy, ktorú prisľúbili kompetentní pripraviť, si do detailov preveríme. Chceme si byť istí, že zodpovedné orgány v praxi konajú tak, ako hovoria. Pokiaľ zistíme, že si len pohadzujú zodpovednosť bez toho, aby obciam a občanom povedali, že voda z ich studne môže byť kontaminovaná, budeme, samozrejme, konať ďalej,“ dodala Zemanová.

- Reklama -